Dobos torta

  • 8 személyre
  • 90 perc
  • 638 kalória
Megosztás

Tészta:
6 tojást szétválasztok, és a tojássárgáját a 6 evőkanál cukorral habosra keverem (min. 5-10 percig).
6 evőkanál vizet adok hozzá, Ízlés szerint, lehet hozzátenni rumaromát is.
Addig a tojásfehérjéből kemény habot készítek, egy pici sóval.
A 4 dkg vajat megolvasztom, de ne folyjon, csak puha legyen.
A cukros tojáshoz adom a puha vajat, majd felváltva a sütőporos lisztet, a tojáshabbal.
A habot óvatosan, nagy mozdulatokkal keverjük bele, hogy ne törjön szét!
Ebből egy nagy, 26 cm-es, kerek, vagy téglalap alakú piskótát sütök.
Kihűtve 5 felé vágom.


Krém:
(4 tojássárgája, 4 evőkanál cukor, 3 evőkanál kávé, 4 evőkanál kakaó, 250 gramm kockavaj)
A tojássárgákat összekeverjük a cukorral, a keveréket gőz felett jól átfőzzük, amíg sűrűsödni nem kezd.
Ekkor hozzáadjuk a kakaót, és közben nagyon gyorsan keverjük, majd a kávét is beletesszük.
Ezután kihűtjük, majd a megpuhult vajat jól elkeverjük, a kihűlt krémben.
A krémből kiveszek 1 evőkanállal, és ezt tovább dolgozom, a maradék vajjal.
Az elkészült, kihűlt krémmel megkenem a piskótákat.

A jól bekent tortát hűtőbe teszem.

A vajat, a cukrot és az ecetet pirítsd meg, a megmaradt piskótalapot vágd cikkekre és azonnal kend rá a pirított cukrot.
(Óvatosan, mert a forró cukor csúnya égési sebeket tud okozni!)
Ezután, mint a képen is látni, habpöttyöt nyomunk, és a cukorral bevont piskótát ferdén rátesszük.
A megmaradt krémmel díszítjük.

A díszítés már a képzelet szüleménye! :-)


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat