Dobos torta csokisan

  • 4 személyre
  • 120 perc
  • 622 kalória
  • Feri
Megosztás

A tésztához, a tojásokat szétválasztjuk, a vajat felolvasztjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.
Sütőpapírból kivágunk 6 db 26 cm átmérőjű korongot és tepsikre fektetjük őket.
A sütőt előmelegítjük, 220 Celsius-fokra (gázsütő: 3. fokozat).

A tésztához, a tojásfehérjéket kemény habbá verjük.
A tojássárgákat habosra keverjük a porcukorral.
Apránként, felváltva hozzáadjuk a lisztet és a tojáshabot, végül a vajat.

Arányosan elosztva, a papírkorongok tetejére simítjuk a masszát, és a forró sütőben, amilyen gyors egymásutánban csak tudjuk, világosra sütjük.
Azonnal kivesszük a tepsiből, egyenként a tetejükre helyezünk egy 24 cm átmérőjű tortakarikát, és körbevágjuk a szegélyüket, hogy azonos nagyságú lapokat kapjunk. Hagyjuk kihűlni.

A krémhez, a tojásokat simára keverjük a porcukorral és a csokoládéval.
Meleg vízfürdőbe állítva, folyamatosan keverve besűrítjük, majd kihűtjük.
A vajat habosra keverjük a vaníliás cukorral és kanalanként hozzákeverjük a kihűlt krémet.

A legszebb lapot félretesszük, a többit megkenjük a krémmel, egymásra illesztjük, kissé le is nyomjuk őket.
Vékonyan bevonjuk a krémmel a torta oldalát is, és a hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni (3 óra).

A mázhoz, egy lábaskában felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet.
Aranysárgára pirítjuk, vajjal megkent, széles pengéjű késsel, a félretett lapra simítjuk (gyorsan kell dolgozni, mert hamar dermed!).
Még melegen, minden vágás előtt, vajjal átkent késsel, 16 szeletre vágjuk.
Tálaláskor, egyenként a torta tetejére illesztjük a karamell-lapokat, és azok mentén szeleteljük fel a tortát.


Hozzávalók
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 12 dkg liszt  
  • 12 dkg porcukor
  • 15 dkg kristálycukor
  • csomag vaníliás cukor
  • dkg vaj
  • db Tesco Finest friss tojás
  • citromlé
Vegye meg a hozzávalókat