Csülök-kocsonya

  • 4 személyre
  • 180 perc
  • 466 kalória
  • magyar
Megosztás

A csülköt megmossuk, fazékba tesszük és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a megtisztított vöröshagymát, a babérlevelet, a szemes borsot és az ecetet. Felforraljuk, majd fedő alatt, kis lángon kb. 2 óra alatt puhára főzzük.
A főzési idő lejárta előtt kb. 10 perccel, hozzáadjuk a megtisztított sárgarépát is. A csemegeuborkát és az ecetes gyöngyhagymát lecsöpögtetjük, az uborkákat hosszában, négyfelé vágjuk. A sárgarépát kivesszük a főzővízből és hullámos élű késsel felszeleteljük.
A csülköt kivesszük a léből és kihűtjük, kicsontozzuk, bőrét és zsírját eltávolítjuk. A húst nagyobb darabokra vágjuk, a levet átszűrjük. Kb. 4 dl-t kimérünk és feloldjuk benne a zselatint. (Ha szükséges, a levet kissé megmelegítjük.) Kevés levet egy kb. 30cm hosszú, téglalap alakú formába öntünk és a kocsonyát hűtőszekrényben hagyjuk megszilárdulni.
Néhány sárgarépakarikát és petrezselyemlevelet a kocsonyarétegre helyezünk, majd ráhalmozzuk a csülökdarabokat, a gyöngyhagymát, a csemegeuborkát és a többi sárgarépát. Felöntjük a maradék lével és néhány órára, a hűtőszekrénybe tesszük. A forma alját rövid időre, forró vízbe mártjuk és a megdermedt kocsonyát, salátalevelekkel kibélelt tálra borítjuk.
Felszeletelve, rozskenyérrel vagy pirított burgonyával fogyasztjuk.


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat