Csülkös zöldbableves

  • 4 személyre
  • 90 perc
  • 277 kalória
  • Magica
Megosztás

A csülköt egyik oldalán bevágom, és előző este beáztatom, így meglazulnak a rostok.
Jó szokáshoz híven, mindent előkészítek a főzéshez. Kis tányérokra előkészítem a fűszereket (só, bors, ételízesítő). Egy másikra a lisztet, egy másikra a pirospaprikát, és végül az összevágott, átnyomott fokhagymát. Odakészítem az olajat (zsiradékot), tejfölt. Egy tálba előkészítem a megpucolt zöldségeket.
Másnap a csülköt lemosom, hogy ne legyen nagyon fűst ízű. Azután beleteszem egy kb. 4 literes fazékba, és lefedve, forrástól számított 40 percig, a fűszerekkel előfőzőm. Ha már kicsit megpuhult, hozzáadom a zöldbabot és a kockára vágott zöldségeket. A krumplit kicsit később is lehet.
Tovább főzöm, egészen lassú tűzön, még jó 40 percig (ügyelj, hogy azért gyöngyözzön, főjön).
Még 1 ellenőrzés, kiveszem egy tálba a csülköt, és lefedem, hogy ne száradjon ki.
Már készítem is a rántást. Felmelegítem a zsiradékot, a lisztet megfuttatom benne, félrehúzom, hogy a paprika ne égjen meg, de az olajok kioldódjanak még belőle. (Én a tejfölt jól elkeverem benne, hogy véletlenül se legyen csomós. Ezért jó a 12 %-os, mert sokkal hígabb). Itt nem hideg vízzel, hanem a meleg léből adok hozzá, 2 jó nagy merőkanál levet, és jól elkeverem, majd kevergetés közben, a leveshez adom.
További 10 perc alatt, kiforralom.
Felszeletelem vagy kockázom a csülköt. A végén, aki szereti, csípőset adhat hozzá, és egy csepp ecetet is.


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat