Csülkös bableves

  • 6 személyre
  • 90 perc
  • 1553 kalória
  • Zsolti
Megosztás

A babot és a csülköt előző este (vacsora esetén aznap reggel), hideg vízbe áztatjuk. Másnap (vagy délután) egy éles késsel a csülköt apró kockákra vágjuk, majd a babbal és a zöldségekkel, valamint a babérlevéllel együtt, feltesszük főni. Zúzzuk bele a fokhagymát és ne felejtsük ki a csülök csontját se, remek zamatot kap tőle levesünk. Ha szigorú, gyomorkímélő diétán vagyunk, vagy a csülök nagyon sós, vagy füstös lenne, akkor először csak a csülköt tegyük fel főni, majd egy fél óra elteltével, öntsük le a főzőlevet (lefagyasztva később, más levesekhez kiváló alapanyag) és tiszta vízzel újra tegyük fel főni, a hozzávalókkal együtt.

Elkészítjük a csipetkét:
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd kézzel, apró darabokat csipegetünk belőle. Ha reszeléket szeretnénk készíteni, akkor reszelőn reszeljük le.

A rántás ellenzői, sűríthetik a levest vízben elkevert kukorica-, vagy burgonyakeményítővel. A rettenthetetlenek készítsenek rántást az alábbiak szerint:
Amikor a bab és a csülök megpuhult, világos rántás kerül bele, 2 evőkanál olajból és 3 evőkanál lisztből. Tegyünk bele egy kávéskanál pirospaprikát, majd gyorsan engedjük fel hideg vízzel. (Meleg rántást, mindig hideg vízzel!) Keverjük csomómentesre. Ezután, az egész mehet a levesbe.

Tálaláskor egy kanál tejföllel kínálhatjuk.


Hozzávalók
  • csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • db Tesco Finest friss tojás
  • adag vegyes zöldség
  • fej fokhagyma  
  • fej vöröshagyma
  • 4-5 db babérlevél
  • 50 dkg szárazbab
  • 80 dkg füstölt csülök
  • csipet Tesco Finest Tellicherry-i egész fekete bors
  • kk pirospaprika
Vegye meg a hozzávalókat