Csilis bab tarhonyával, akár vegetáriánusoknak is

  • 10 személyre
  • 180 perc
  • 2529 kalória
  • Hajdu István
Megosztás

Mivel ez az étel vegetáriánus módon is elkészíthető, csak annyit kell tenni, hogy a darált húst elhagyni, 0.5 kiló tarhonyával helyettesíteni, így összesen 1 kg házi tarhonya kell ételünkhöz.
Az ételhez minimum 10 literes fazék, vagy bogrács szükséges!
A babot előző este beáztatom.
Az áztatólevet leöntöm róla, majd legalább 10 literes fazékban felteszem főni. Annyi vizet öntök rá, hogy a bab felett, kb. 5 cm legyen. Megsózom, néhány babérlevelet teszek bele és hagyom rotyogni.
Közben elkészítem a többi hozzávalót. A hagymát apróra vágom, a fokhagymát kés lapjával összezúzom, majd felaprítom. Felkarikázom a chilit is, majd hozzáöntöm a babhoz.
A paradicsomot apró kockára vágom, így a héja nem marad egy darabban. Ezt is beöntöm a fazékba. A paprikát kis kockára vágom.
Közben meg-meg keverem a babot. Betehetem a saját készítésű vitaprik paprikát, ami elég sós (ez elhagyható). Teszek hozzá 1 teáskanálnyi őrölt borsot és 3 teáskanál házi őrölt paprikát, valamint az apróra vágott bazsalikomleveleket. Hozzáadom a kukoricát is, majd megkóstolom. Ha a bab al dente (fogkemény), jöhet a többi alapanyag is.
Most adom hozzá a darált húst (mint írtam, ez tarhonyával helyettesíthető) és a kockára vágott lecsópaprikát, valamint 2 evőkanál fehérbor ecetet.
Belekerül a tarhonya és most kell igazán figyelni, hogy le ne kapja az alját. Hozzáadom a zöldfűszereket is.
Lassú tűzön, néha megkavarva, még fél óráig fő az étek. 3 óra alatt készült el, de a bogrács mellett, jó hangulatban, telik az idő!


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat