Csicsókás pogácsa

  • 5 személyre
  • 120 perc
  • 774 kalória
  • siklitimi
Megosztás

A munka a csicsóka megtisztításával indul, ami lássuk be, nem mindig kis feladat. Körömkefével, amit csak a konyhában használunk, alaposan megsikáljuk folyó víz alatt a csicsókákat, majd megfőzzük. Ha már puha, hideg vizet öntünk rá, s pár perc múlva megtisztítjuk.
Míg főnek a gumók, addig egy tálba szitáljuk a lisztet, és elmorzsoljuk a hideg zsírral. Mehet bele a tojás, a só, az elmorzsolt élesztő, majd végül az áttört csicsóka. Én most cselesen, a fokhagymanyomóval pépesítettem, így ez a mennyiség, 2 perc alatt meg is volt. :-)
A hagymát és a bacont nagyon apróra vagdaljuk.
Egy serpenyőben kisütjük üvegesre a szalonnát, ennek a fajtának nem lesz sok zsírja, de nekünk most nincs is arra szükségünk.
Hozzádobjuk a hagymát is, és megpirítjuk. Ha készen van, mehet a tészta hozzávalóihoz. Vigyázzunk, mert meleg lesz!
Óvatosan dolgozzuk össze, takarjuk le, majd hagyjuk pihenni, 45-50 percet.
Ezután lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát, majd nyújtsuk ujjnyi vastagra.
Vagdossuk be, és kis szaggatóval "varázsoljunk" pogácsákat belőle.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatva hagyjuk pihenni, 15 percet. Ezalatt bemelegszik a sütő is.
Tegyük be a meleg sütőbe, ott kb. 15-20 perc alatt, szép pirosra sül. (Ez persze tűzhelyfüggő!)


Hozzávalók
  • 15 dkg csicsóka
  • 50 dkg finomliszt
  • 25 g élesztő
  • 10 dkg zsír
  • ek tejföl  
  • ek lilahagyma
  • ek Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • ek bacon  
  • db Tesco Finest friss tojás
Vegye meg a hozzávalókat