Császármorzsa tallérok eperöntettel, vaníliahabbal

  • 2 személyre
  • 75 perc
  • 948 kalória
Megosztás

Az eperöntethez a megtisztított epret leturmixoljuk (10dkg-ot félre teszünk díszítéshez) , majd átszűrjük, hogy a magok ne kerüljenek az öntetbe. Az eperpürét felforraljuk ízlés szerinti cukorral (kb 5 dkg) és egy evőkanál lime lével. Forrás után 3-4 percig főzzük, majd félretesszük.

A vanília habhoz két kanál lisztet, 2 kanál keményítőt, 2 tojás sárgáját, 3 kanál cukrot, fél vanília magját, 2,5dl tejet és 2,5 dl tejszínt fokozatosan adagolva habverővel elkeverjük. Kis fokozaton folyamatos keverés mellett a fél rúd vaníliával sűrűre főzzük. A maradék tejszínt habverővel felverjük, ha kell, habfixálót is adunk hozzá. A langyos vaníliás krémhez 3 részletben óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínhabot.

A császármorzsához elkeverjük a 10 dkg lisztet, 3 kanál búzadarát, csipet sót, 2 kanál cukrot. Hozzáadjuk 4 tojássárgáját és fokozatosan a 180ml tejet. Ehhez óvatosan három részletben hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét (4db). Serpenyőben egy kanál vajat felmelegítünk, 2 merőkanál tésztát szedünk és elsimítjuk. Közepes hőmérsékleten világosra sütjük, mint az omlettet, majd spatulával átfordítjuk, hogy egészben maradjon a tészta. Ha a másik oldala is már világos, kis méretű pogácsa szaggatóval tallérokat formázunk. Szaggatás nélkül is jó, ekkor spatulával szétszaggatjuk a császármorzsát. Minden újabb sütés előtt a serpenyőt törlőkendővel áttöröljük. Serpenyő méretétől függően 4-5 adag lesz belőle. Forrón eperöntettel, vaníliahabbal, félretett eperrel, áfonyával, menta levéllel díszítjük.

Jó étvágyat!


Hozzávalók
  • dl tej (tej)  
  • db Tesco Finest friss tojás (tojás)
  • 15 dkg liszt (liszt)  
  • 50 dkg eper (eper)
  • 17.5 dkg cukor (cukor)
  • kanál keményítő (keményítő)
  • 0.5 db vaníliarúd (vaníliarúd)
  • dl tejszín (tejszín)
  • db habfixáló (habfixáló)
  • kanál búzadara (búzadara)
  • dkg vaj (vaj)
  • dkg áfonya (áfonya)
  • szál menta (menta)
  • kanál lime lé (lime lé)
Vegye meg a hozzávalókat