Croissant

  • 4 személyre
  • 60 perc
  • 845 kalória
  • Ernőné
Megosztás

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk (az élesztőt a tejbe morzsoljuk, és
megvárjuk, amíg a tej tetején halványbarna hab képződik).
A lisztet egy edénybe szitáljuk, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, beleütjük a tojást,
beleszórjuk a sót, és addig gyúrjuk, amíg az edény falától elválik. A tésztát egy órát
hűtőgépben pihentetjük. Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Fél centi vastag
téglalappá nyújtjuk, aztán egyenletes vastagságban rákenjük a vajat. A tésztát balról,
jobbról, fölülről, alulról összehajtjuk. Ezután fél órára megint hűtőbe tesszük. A
hajtogatást összesen háromszor ismételjük, minden hajtogatás után fél óra
pihentetéssel.
Ezután a tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, háromszögekre vágjuk, kifli formájúra
feltekerjük, megkenjük felvert tojássárgájával, és előmelegített sütőben aranybarnára
sütjük.
A kifliket ízlés szerint tölthetjük sós vagy édes töltelékekkel is (sajttal, apróra vágott
sonkával, lekvárral, nutellával, dióval, mákkal...) és a töltelékkel harmonizáló ízben
díszíthetjük a tetejüket.


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat