Cigányka

  • 4 személyre
  • 30 perc
  • 403 kalória
  • Hajdu István
Megosztás

A cigányka disznótoros étel. Nevét valószínűleg arról kapta, hogy a betelepített Tót (Szlovák) gazdák, a vágáskor nem használták fel a sertésmájat, hanem a kolduló cigány asszonyoknak (cigánka) adták. A sertés fátyolhájba (sertésháló) töltve, viszont kitűnő tájjellegű finomságot kapunk belőle.

A sertésmájat ledaráljuk (lehet nyersen is, de lehet egy pillanatra az abáló lébe mártva is darálni. Így nem lesz annyira véres.)
Hozzáadunk a disznótorban előre kifőtt rizsből és a közben bekevert kolbászhúsból is keveset. A receptemben szereplő sütnivaló kolbász is kitűnően használható, természetesen a bőréből kifejtve, csak a töltelék. Ha van bekevert kolbászhús, abból egy nagyobb maréknyi szükséges hozzá.
Enyhén sózzuk, és erősebben borsozzuk, majd a fátyolhájba (sertésháló) hajtogatjuk.
Nagyobb pogácsákat formázunk belőle, majd kevés zsírt alátéve, sütőben kisütjük.
Nem tárolható sokáig, de más disznótoros ételekkel (kolbász, hurka, párolt káposzta) együtt tálalva, a disznótoros vacsora után, nem is marad belőle.


Hozzávalók
  • egész sertés fátyolháj
  • kg sertésmáj
  • marék rizs
  • db sütnivaló kolbász
  • csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • kevés Tesco Finest Tellicherry-i egész fekete bors
  • csipet majoranna
Vegye meg a hozzávalókat