Bográcsos marhapörkölt Kenderessy módra

  • 12 személyre
  • 160 perc
  • 1881 kalória
  • kadi
Megosztás

A lábszárhúst egyforma nagyságú kockákra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk, és a zsírját külön edényben kisütjük. Leszűrjük, és a zsíron a felkockázott hagymát pirosra dinszteljük. A zöldpaprikát finomra daraboljuk, és a fokhagymát összezúzzuk.
A bográcsot jól kizsírozzuk. A bogrács aljára fektetjük a ritka marhacsontot. Rátesszük a húst, a hagymát, a fokhagymát és a felkockázott zöldpaprikát. Megszórjuk őrölt köménymaggal, és beletesszük a többi ízesítő egy részét. A többit főzés közben, ízlés szerint adagoljuk.
Lehetőleg akácfából tüzet rakunk, és a bográcsot előzőleg csak mérsékelt lángra akasztva, lassú tűzön pároljuk, víz hozzáadása nélkül.
Amikor a levét fölengedte, akkor erősítjük a forrást. Kevergetni nem szabad, csupán a bogrács forgatásával elegyítjük az anyagokat.
Ha a hús félig megpuhult, nem erős tűzön főzzük tovább. Amikor a hús már majdnem puha, adjuk hozzá a héjától megtisztított paradicsomot (vagy paradicsomlevet), és ízlés szerint, a csípős cseresznyepaprikát és a sót.
A vége előtt kb. 5 perccel, a meleg lében elkevert pirospaprikával és a testes vörösborral öntjük fel.
A puhára párolódott, tűzpiros pörkölthúst sós burgonyával, vagy tarhonyával tálaljuk.


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat