Birkapörkölt bográcsban

  • 15 személyre
  • 255 perc
  • 5218 kalória
  • lkarcsi
Megosztás

A birkahús beszerzésénél ügyelni kell arra, hogy a különböző húsok (comb, lapocka, oldalas stb.) egy birkából kerüljenek ki. A nagyobb faggyúdarabokat eltávolítom. A combot, vagy lapockát kicsontozom, a csontokat 2-3 felé fűrészelem. Fűrészeléssel nem marad csontszilánk az ételben.
A húst 3 x 3 cm-es kockákra vágom. Az oldalast a pálcák között szétvágom, és 3-4 cm darabokra fűrészelem, a bordacsontoknál. Jól megmosom a húst.
A vöröshagymát félbevágom, majd felkarikázom, a fokhagymát és az erős paprikát apróra vágom, a paradicsomot és paprikát szeletelem, a borókabogyót a kés lapjával szétnyomom.
A bográcsban rétegesen helyezem el a hozzávalókat. Megfelelő méretű bográcsot kikenek sertészsírral és az aljára helyezem a csontokat. Erre rakom a csontos húst, majd a vöröshagyma 1/3-át, rászórom a kömény felét és 3 db babérlevelet, meg a fele erős paprikát. A következő réteg a színhús fele, erre rakom a vöröshagyma 1/3-át, a fokhagymát, a maradék köményt és babérlevelet. Rászórom a pirospaprikát és sót, valamint maradék erős paprikát. Az utolsó réteg a színhús másik fele, majd a maradék vöröshagyma és befedem felszeletelt paprikával, valamint paradicsommal. Közepére szórom a szétnyomott borókabogyót és őrölt borsot. Kicsit megnyomkodom a bográcsban lévőket, hogy ne legyen nagyon laza, és a bogrács oldalánál, óvatosan aláöntök 5 dl vizet. Tűz fölé teszem és amíg nem jelenik meg a bográcsban a leve, erőteljesen tüzelek alatta. A bográcsot keverni nem szabad, csak forgatni, rázni. Ha a bográcsban lévő anyagot ellepi a lé és forr, akkor mérsékelem alatta a tüzet. Az elfövő levet vízzel pótolom. Ha nagyon forr, akkor magasabbra emelem a bográcsot, a tűz fölött, különben a hús könnyen szétfő. Mérsékelt tűzön, állandó forrás mellett, a birka korától függően, kb. 4 óra alatt fől puhára. Akkor főtt meg, ha a csontokról leválik a hús. Főzés közben, néha meg kell forgatni a bográcsot, hogy ne tudjon leégni. A vége előtt, amikor már puha a hús, hozzáöntöm a vörösbort, 10 percet forralom és tálalom.
Friss kenyeret és főtt hasábburgonyát kínálok mellé, csípős és csemege savanyúsággal.


Hozzávalók
  • kg birkahús
  • kg vöröshagyma  
  • gerezd fokhagyma
  • mk őrölt kömény
  • db babérlevél
  • ek pirospaprika
  • ek Tesco Finest IPA szűretlen, minőségi világos sör
  • ek zsír
  • db paprika  
  • db Tesco Finest San Marzano paradicsom
  • db chilipaprika
  • 10 szem borókabogyó
  • mk Tesco Finest Tellicherry-i egész fekete bors
  • dl vörösbor  
Vegye meg a hozzávalókat