Az én különleges tepertős pogim

  • 10 személyre
  • 110 perc
  • 2533 kalória
  • Holdfény
Megosztás

A lisztet mély tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a sót, cukrot élesztőt, majd a meleg tejet ráöntjük, és 3 percet állni hagyjuk.
A többi hozzávalót beletesszük, és jól összedolgozzuk.
Utána enyhén lisztezett gyúródeszkára borítjuk, cipóra formáljuk, majd téglalap alakúra, sodrófával, ujjnyi vastagra nyújtjuk.
Ezután a tepertődarabok negyedét rámorzsoljuk, és először az alsó felét félig behajtjuk, majd felső felét.
Utána újra nyújtjuk, és a tepertődarabok felét rámorzsoljuk, majd fokhagymapor felét egyenletesen ráhintjük.
A hosszabb részét feléig behajtjuk, majd másik felét hatjuk rá.
Végül még egyszer, két ujjnyi vastagra nyújtjuk, a maradék tepertőt rámorzsoljuk, a maradék fokhagymaport egyenletesen ráhintjük, és mint a zsebkendőt, négy részbe hatjuk. Visszatesszük a kelesztőtálba, és félóráig kelesztjük.
Újra gyúródeszkára tesszük, és kisebb téglalapra nyújtjuk, majd négy rétegre hajtjuk össze. Meleg helyen, konyharuhával letakarva, 1 órát kelesztjük.
Ha megkelt, két ujjnyi vastagra nyújtjuk, enyhén lisztezett deszkán. Ezután a tetejét késsel megcsíkozzuk, és a tepertőmorzsát egyenletesen elterítjük rajta.
Közepes szaggatóval, vagy pohárral kiszaggatjuk, egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk, és beletesszük a pogácsákat, de ne szorosan.
Végül még egyszer 20 percet kelesztjük, meleg helyiségben.
Előmelegített sütőben, 200 fokon, 25 perc alatt, egyszeri fordítással, készre sütjük.
Tepsiben hagyjuk kihűlni, utána tálcára rakva tálaljuk.

Én saját, házi tepertőt használtam.
38 x 36 cm-es gáztepsit és egy kis méretű, 18 x 23 cm-es tepsit használtam.
Tudom ajánlani főzelék után, második fogásnak, de vasárnapi ebéd után, házibulikra, névnapra egyaránt.


Hozzávalók
  • kg finomliszt  
  • db Tesco Finest friss tojás
  • dkg élesztő
  • mk szódabikarbóna
  • dl tej  
  • tk cukor
  • tk Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • dl tejföl  
  • dkg zsír
  • 10 dkg tepertőkrém
  • fej vöröshagyma
  • 50 dkg tepertő (Rétegek közé)
  • ek fokhagymakrém (Rétegek közé)
Vegye meg a hozzávalókat