Almás napsugár kalácskák

  • 8 személyre
  • 120 perc
  • 897 kalória
  • Andi80
Megosztás

Az élesztőt elmorzsoljuk a meleg, de nem forró tejben, megszórjuk 1 ek. cukorral, és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a margarint, a mézet és a felfutott élesztőt.
Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, letakarva, kb. 1 óra alatt, a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 8 egyenlő részre vágjuk. Csinos kis bucikat formázunk, amit úgy végzünk, hogy egy adag tésztát a tenyerünkbe veszünk, és a széleit a közepe felé húzzuk, majd fejjel lefelé letesszük.
Konyharuhával letakarva, 10 percet hagyjuk kelni.
Addig elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, és kicsavarjuk. A levére nem lesz szükségünk.
A reszelt almát ízesítjük a cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal, hozzáadjuk a mogyorót. Jól összekeverjük.
Egy golyót, kb. 2 mm vastag téglalapra nyújtjuk, ennek a mérete kb. 30 x 16 cm.
A tésztalap szélesebbik oldalához, teszünk kb. 1,5 ek. almás tölteléket, de a tészta szélétől legalább 2 cm-re, mert akkor nem fog összeragadni a tészta.
A töltelékre fordítjuk a tésztát, majd az ujjunkkal kicsit lenyomkodjuk a szélét.
Egy éles késsel, kb. 1 cm szélességben bevagdossuk a maradék tésztát. Ennek a résznek, minimum 6 cm-nek kell lennie, mert akkor nem fogja jól befedni a töltelékes részt és nem kerül alulra a csíkok vége.
A töltelékes részt szépen átsodorjuk a bevagdalt részen úgy, hogy csíkok végei alulra kerüljenek.
A kalács két végét összedugjuk.
A biztonság kedvéért, én fejre fordítottam, és a csíkok végét a tészta széléhez csíptem.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, egymástól kicsit távolabb, és hagyjuk még 30 percet kelni.
Lekenjük 1 tojás sárgája és 1 tk. tej keverékével.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, hőlégkeveréssel, 25 perc alatt, szép barnára sütjük.
Porcukorral meghintve kínáljuk.


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat