Almás lepény

  • 8 személyre
  • 100 perc
  • 946 kalória
  • Ilcsi
Megosztás

A felsorolt anyagokból omlós tésztát készítünk (a margarint a liszttel elmorzsoljuk), és pihentetjük. Közben a megtisztított almát vékony szeletekre vágjuk.
A tésztát két részre osztva, ceruza vastagságúra nyújtjuk ki. Az egyik lapot sütőtepsibe téve, villával megszurkáljuk, és félig megsütjük.
Meghintjük a darált dióval (vagy zsemlemorzsával), és szétterítjük rajta az almát.
Megcukrozzuk, kevés törött fahéjjal fűszerezzük, betakarjuk a másik tésztalappal, tojással bekenjük, és néhány helyen megszurkálva, közepesen meleg sütőben, készre sütjük. Felszeletelve, vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk.
Az alma közé, kevés megmosott mazsolaszőlőt is keverhetünk.

Megjegyzések:
A liszt fele-fele arányban rétesliszt és finomliszt.
A darált dió helyett, az alsó réteg tetejére, az alma töltelék alá, búzacsíra szórandó. Dió nélkül is lehet, de úgy is finom, hogy darabolva, az almába keverve, vagy a legtetejére szórjuk, amikor tojással bekentük.
Ha a tojással spórolni akarunk, a megmaradt fehérjével kenjük be a tetejét.
Az alma más ízű, ha reszelve és nem szeletelve van. Lehet 2 kg-ot is beletenni! (Röviddel a reszelést követően, ki kell belőle nyomni a lét!)
Ajánlatos a tepsit margarinnal kikenni és liszttel megszórni.
Ajánlatos a tésztát Ráma margarinnal készíteni!
Nem sütöm meg félig az alsó lapot, hanem csak akkor teszem a sütőbe, ha az összes hozzávalót beletettem, majd megkentem tojással.
A fenti mennyiség, közepes méretű tepsihez (nem gáztepsihez) méretezett.

Jó étvágyat!


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat