A tökéletes mézeskalács

  • 2 személyre
  • 40 perc
  • 887 kalória
Megosztás

Első lépésként keverjünkössze minden száraz összetevőt. Ezután jöhet bele a tojás a langyos méz és a szoba hőmérsékletű vaj. Itt picit játszhatunk az állagával! Ha túl sűrűnek ítéljük, akkor mehet bele még egy kevés tojás vagy vaj, ha pedig hígnak, akkor egy kevés liszt és fűszerkeverék. Ezután takarjuk le frissentartófóliával és hagyjük a hűtőben pihenni egy éjszakát. Egyébként viszonylag lágy masszát kell csinálnunk, mert pihentetés után megkeményedik és berepedezik. Ne ijedjünk meg, gyúrjuk addig, ameddig újra homogén nem lesz.
Szépen vágjunk le belőle darabokat és nyújtsuk ki 3-5mm vastagra. Csak annyit vágjunk le, amennyit ki is nyújtunk, a többit tartsuk letakarva, mert megkeményedik.
Szúrjuk ki, kenjük meg tojással és 180-200 fokos sütőben süssük aranybarnára.
Miután kihűlt, tároljuk fémdobozban, mert akkor fog szépen megpuhulni.

Mivel díszitsük a mézeskalácsainkat?
A tojás elég klasszikus, de szórhatunk rá bármilyen apró vagy picire vágott magot is. Például mandula, dió, mák. Játszhatunk aszalt gyümölcsökkel, vagy akár csoki darabkákkal is. Azért ennél figyeljünk, hogy ne égjen meg! Egy dolgot ne felejtsünk el, hogy bármilyen szemes dolgot rakunk rá, kenjük meg tojással, különben le fog esni.

Készíthetünk rá fehér írókát is cukorból és tojásfehérjéből. 1 tojásfehérjéhez tegyünk néhány csepp citromlevet és annyi szitált porcukrot, amitől írható állagúvá sűrűsödik. Nagyon fontos, hogy csak langyos tésztát díszíts így, mert megsülhet rajta a tojás és rántottát meg nem szeretnénk a mézeskalácsra.

De az én kedvencem ennél sokkal egyszerűbb és sokoldalúbb.
Sima cukorsziruppal kell lekenni sütés előtt. A víz megpuhítja, a cukor meg rákaramellizálódik a tetejére. Ráadásul a szirupot olyan fűszerrel ízesítjük, amilyennel akarjuk, akár a mézeskalács fűszereivel. Így még finomabb lesz a végeredmény!


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat