tojás

Az emberiség ősi tápláléka. Persze elsősorban nem azért eszünk tojást, mert egészséges, hanem mert rengeteg ételnek alap- ill. kötőanyaga. A legtöbb híres konyha gyakorlatilag megbénulna nélküle, a francia, az olasz, a kínai konyha összeomlana tojás nélkül. Nem készülhetnének tészták, sütemények, krémek, hidegkonyhai készítmények.
Nem véletlen tehát, hogy minden nemzet mitológiájában kiemelkedő szerepe van a tojásnak, mint a megújuló élet és termékenység szimbólumának. A görögkeleti vallásban a halottkultusz fontos része, de tisztelték a kelták és a germánok is. A tojás nem ismer nemzeti, etnikai határokat, kortalanul utazik az időben és térben, és a húsvéti ünnepek idején újra és újra elfoglalja kultikus helyét a családok életében. Mi ugyan tojáson kizárólag a tyúktojást értjük, ámde tojással szaporodnak más madarak, kígyók és egyéb rémek, de vajon melyik tojás a legkisebb és melyik a legnagyobb? Nos, akinek volt türelme végigolvasni ezt az írást megérdemli hogy megtudja: a kolibrié a legkisebb és a struccé a legnagyobb.

  • Almás bögrés
    392

    A tojásokat az olajjal és a cukorral habosra keverjük. A többi hozzávalóval elkeverjük és tepsibe öntjük. 175 fokra előmelegített sütőben...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Újhagyma pongyolában
    9

    A tojást és a tönkölybúza lisztet összekeverjük és felöntjük annyi vízzel, hogy palacsinta sűrűségű tésztát kapjunk. Megsózzuk, majd...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Csirkegombóc leves
    8

    A csirkemelleket kicsontozzuk. A megtisztított zöldségeket vékony karikákra vágjuk és a csontokkal, egész vöröshagymával 3 liter hideg vízben...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Karácsonyi kocsonya
    5

    A lapocka kivételével, az összes húst jól megtisztítjuk. Ha szükséges, a szőrösen maradt lábat, farkat a gázlángon kissé lepörköljük,...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Túrós rétes málnával
    11

    A réteslapokat egymásra helyezzük, és megkenjük olajjal. A túrót összekeverjük a porcukorral, citromhéjjal és a vaníliás cukorral. Belekeverjük...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Kókuszos-meggyes piskóta
    17

    6 tojásból készítünk piskóta tésztát. Előmelegített sütőben, 175 fokon megsütjük, 15-20 perc alatt. A tejszínt habbá verjük a cukorral,...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Csirkemell cornflakes bundában
    22

    A csirkemellet mossuk meg, töröljük szárazra és vágjuk csíkokra (mindegyik fél-mellből 3-4 csíkot készítsünk). A corn flakest öntsük...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Padlizsános rántotta
    9

    A hagymákat felaprítjuk és vajon megpároljuk. Rátesszük a felaprított padlizsánt ás megpároljuk, 15 perc alatt. Felütjük és felverjük a...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Csirkemell szezámos-mézes bundában
    8

    Egy csirkemellet felkockázunk, esetleg csíkokra vágjuk. A bundához valókat csomómentesen elkeverjük, beletesszük a kockára vágott csirkemellet,...

    • 2 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Bögrés sütemény kakaóval
    9

    Egy tálba összekevered a száraz hozzávalókat, majd hozzáöntöd a tejet, az olajat és a tojást. Majd simára, csomómentesre összedolgozod, ha...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >