tojás

Az emberiség ősi tápláléka. Persze elsősorban nem azért eszünk tojást, mert egészséges, hanem mert rengeteg ételnek alap- ill. kötőanyaga. A legtöbb híres konyha gyakorlatilag megbénulna nélküle, a francia, az olasz, a kínai konyha összeomlana tojás nélkül. Nem készülhetnének tészták, sütemények, krémek, hidegkonyhai készítmények.
Nem véletlen tehát, hogy minden nemzet mitológiájában kiemelkedő szerepe van a tojásnak, mint a megújuló élet és termékenység szimbólumának. A görögkeleti vallásban a halottkultusz fontos része, de tisztelték a kelták és a germánok is. A tojás nem ismer nemzeti, etnikai határokat, kortalanul utazik az időben és térben, és a húsvéti ünnepek idején újra és újra elfoglalja kultikus helyét a családok életében. Mi ugyan tojáson kizárólag a tyúktojást értjük, ámde tojással szaporodnak más madarak, kígyók és egyéb rémek, de vajon melyik tojás a legkisebb és melyik a legnagyobb? Nos, akinek volt türelme végigolvasni ezt az írást megérdemli hogy megtudja: a kolibrié a legkisebb és a struccé a legnagyobb.

  • Csészés sütemény
    236

    A hozzávalókat összekeverem, majd formába helyezem. Megszórom ribizlivel. 185 fokos sütőben, kb. 45 percig sütöm.

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Túrós Csiga
    32

    A lisztben elkeverjük a sütőport, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a margarint. Jól összegyúrjuk. A tésztákat kb. 3 mm...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Almás sütemény dióval
    6

    A cukrot a tojásokkal habosra keverjük, majd apránként hozzáöntjük az olajat. A lisztbe belekeverjük a szódabikarbónát, a csipet sót, a fahéjat...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Csíkos nokedli
    39

    A nokedlit elkészítjük. A liszthez hozzáadjuk a sót, a tojást, és annyi vizet, ohogy könnyen szaggatható legyen. Fél órát állni hagyjuk,...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Csalfa mákos sütemény
    6

    Az alapanyagokat annyi vízzel keverjük el, hogy masszás állaga legyen. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, vékonyan. Előmelegített sütőben,...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Csípős csirkeszárny
    115

    A csirkeszárnyakat megtisztítjuk. Elkészítjük a panírt: egy tálban a lisztet a csilipaprika fűszerrel összekeverjük. Egy másik tálban a tojásokat...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Csípős-savanyú leves
    67

    A csirkehúst vékony csíkokra vágjuk és az alaplében megfőzzük. A répát gyufaszál méretűre felvágjuk és a léhez adjuk. Ezzel 8 percig...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Csirkeragu
    4

    A reszelt vöröshagymát a vajban megpirítjuk és a csíkokra vágott leveszöldséget meghintjük liszttel, majd felengedjük 2 liter vízzel. Beledobjuk...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Almás amerikai palacsinta
    14

    A tojásokat válaszd ketté. A sárgákat keverd el a liszttel, a sütőporral és a tejjel. A fehérjékbe csippents egy kis sót, majd verd kemény...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Mézes puszedlim
    6

    A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, ehhez én a kézi mixer dagasztó karját használtam. Nem kell megijedni, a tészta iszonyúan ragacsos...

    • 6 személyre
    • 90 perc
    Részletek >