tojás

Az emberiség ősi tápláléka. Persze elsősorban nem azért eszünk tojást, mert egészséges, hanem mert rengeteg ételnek alap- ill. kötőanyaga. A legtöbb híres konyha gyakorlatilag megbénulna nélküle, a francia, az olasz, a kínai konyha összeomlana tojás nélkül. Nem készülhetnének tészták, sütemények, krémek, hidegkonyhai készítmények.
Nem véletlen tehát, hogy minden nemzet mitológiájában kiemelkedő szerepe van a tojásnak, mint a megújuló élet és termékenység szimbólumának. A görögkeleti vallásban a halottkultusz fontos része, de tisztelték a kelták és a germánok is. A tojás nem ismer nemzeti, etnikai határokat, kortalanul utazik az időben és térben, és a húsvéti ünnepek idején újra és újra elfoglalja kultikus helyét a családok életében. Mi ugyan tojáson kizárólag a tyúktojást értjük, ámde tojással szaporodnak más madarak, kígyók és egyéb rémek, de vajon melyik tojás a legkisebb és melyik a legnagyobb? Nos, akinek volt türelme végigolvasni ezt az írást megérdemli hogy megtudja: a kolibrié a legkisebb és a struccé a legnagyobb.

  • Császármorzsa kakaóval
    10

    Az 5 dkg cukrot langyos tejbe áztatjuk, hozzáadjuk a búzadarát és kakaót. A tojássárgáját 5 dkg cukorral kikeverjük, a fehérjéből habot...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Császármorzsa rummal
    115

    A citrom héját lereszeljük, a mazsolát rumba áztatjuk. A tojások sárgáját elkeverjük a tejjel, cukorral, sóval. Hozzáadjuk a citromhéjat,...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Töltött padlizsán 2
    10

    A padlizsánt megmossuk, majd hosszában kettévágjuk. Kivájjuk a húsát és ledaráljuk. A hagymákat apróra vágjuk, vagy lereszeljük. Összekeverjük...

    • 2 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Epres-túrós tiroli rétes
    11

    Az epret felaprítjuk és egy tálba szórjuk. Hozzáadjuk a túrót, tejfölt, cukrot, vaníliás cukrot. Alaposan összekeverjük. Ha nagyon száraz,...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Diós rakott tészta
    23

    A tésztát a szokásos módon megfőzzük. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk, a fehérjét felverjük. A sárgájához adunk, kb....

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Cseresznyés muffin
    6

    A lisztet a sütőporral és a cukorral összekeverjük. A tojást a tejjel és az olvasztott vajjal elkeverjük, és a cukros liszttel összedolgozzuk....

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Piskótakarika
    9

    A lisztet púpozottabban mérjük, mint a cukrot, hogy azonos súlyban legyenek (a cukor nehezebb, mint a liszt). Munkánkat kezdjük azzal, hogy a sütőt...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Cseresznyés sütemény
    8

    A puha vajat és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet és a sütőport, valamint a tejet lassanként hozzákeverjük. Végül,...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Cseresznyés torta
    8

    A tojásokat a cukorral és a sóval felverjük, majd beleszitáljuk a lisztet és hozzáadjuk az olvasztott vajat, tejet és a finomra vágott répát....

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Cserkész kenyér
    23

    A porcukrot a vaníliás cukorral és a tojásokkal habosra keverjük. Ezután a reszelt csokoládét, a dióbelet, az aromába áztatott mazsolát, legvégén...

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >