tojás

Az emberiség ősi tápláléka. Persze elsősorban nem azért eszünk tojást, mert egészséges, hanem mert rengeteg ételnek alap- ill. kötőanyaga. A legtöbb híres konyha gyakorlatilag megbénulna nélküle, a francia, az olasz, a kínai konyha összeomlana tojás nélkül. Nem készülhetnének tészták, sütemények, krémek, hidegkonyhai készítmények.
Nem véletlen tehát, hogy minden nemzet mitológiájában kiemelkedő szerepe van a tojásnak, mint a megújuló élet és termékenység szimbólumának. A görögkeleti vallásban a halottkultusz fontos része, de tisztelték a kelták és a germánok is. A tojás nem ismer nemzeti, etnikai határokat, kortalanul utazik az időben és térben, és a húsvéti ünnepek idején újra és újra elfoglalja kultikus helyét a családok életében. Mi ugyan tojáson kizárólag a tyúktojást értjük, ámde tojással szaporodnak más madarak, kígyók és egyéb rémek, de vajon melyik tojás a legkisebb és melyik a legnagyobb? Nos, akinek volt türelme végigolvasni ezt az írást megérdemli hogy megtudja: a kolibrié a legkisebb és a struccé a legnagyobb.

  • Citromos-mákos muffin
    5

    A tojást a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vajat, végül a tejet. A lisztet elvegyítjük a sütőporral és a mákkal, hozzáadjuk...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Citromos-mentás muffin
    5

    A lisztet és a sütőport összekeverjük. Külön tálban a szoba hőmérsékletű tojásokat, a megolvasztott vajat, cukrot és a joghurtot. A citrom...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Házi citromtorta
    21

    Tészta: 8 evőkanál lisztből, 8 evőkanál porcukorból, 8 tojásból és késhegynyi sütőporból piskóta tésztát készítünk. Krém: 5 dkg vajból,...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Cookie barnacukorral
    17

    A csokit kis darabokra tördeljük. A lisztet és az élesztőt tálba szitáljuk. A puha vajat a kristálycukorral és a barna cukorral habosra keverjük....

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Creme brulee (francia édesség)
    35

    Melegítsd elő a sütőt 150 fokra. Egy nagy tálban keverd habosra, világosra a tojássárgát a cukorral, hogy a cukor teljesen feloldódjon. Add...

    • 3 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Croissant
    13

    Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk (az élesztőt a tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, amíg a tej tetején halványbarna hab képződik). ...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Kefires-almás mazsolával
    3

    Az almákat lereszeljük és elkeverjük a tojással, cukorral, vajjal. Hozzáadjuk a tejet és beleszórjuk a mazsolát is. Apránként hozzáadagoljuk...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Császármorzsa lekvárral
    5

    A lisztet elkeverjük a búzadarával, majd a tejjel. Alaposan elvegyítjük és 1 órán át állni hagyjuk, hogy a búzadara megszívja magát a nedvességgel....

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Császármorzsa kompóttal
    9

    1 tojást elkeverünk, 1dl tejjel, kevés cukorral, sóval, reszelt citromhéjjal. Annyi búzadarát teszünk hozzá, hogy palacsinta sűrűségű legyen. 1-2...

    • 1 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Császármorzsa mazsolásan
    119

    A mazsolát beáztatjuk. A tejet 3 evőkanál kristálycukorral, a vaníliás cukorral, csipet sóval felforraljuk. Állandóan kevergetve apránként...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >