tojás

Az emberiség ősi tápláléka. Persze elsősorban nem azért eszünk tojást, mert egészséges, hanem mert rengeteg ételnek alap- ill. kötőanyaga. A legtöbb híres konyha gyakorlatilag megbénulna nélküle, a francia, az olasz, a kínai konyha összeomlana tojás nélkül. Nem készülhetnének tészták, sütemények, krémek, hidegkonyhai készítmények.
Nem véletlen tehát, hogy minden nemzet mitológiájában kiemelkedő szerepe van a tojásnak, mint a megújuló élet és termékenység szimbólumának. A görögkeleti vallásban a halottkultusz fontos része, de tisztelték a kelták és a germánok is. A tojás nem ismer nemzeti, etnikai határokat, kortalanul utazik az időben és térben, és a húsvéti ünnepek idején újra és újra elfoglalja kultikus helyét a családok életében. Mi ugyan tojáson kizárólag a tyúktojást értjük, ámde tojással szaporodnak más madarak, kígyók és egyéb rémek, de vajon melyik tojás a legkisebb és melyik a legnagyobb? Nos, akinek volt türelme végigolvasni ezt az írást megérdemli hogy megtudja: a kolibrié a legkisebb és a struccé a legnagyobb.

  • Citromos omlett eperrel
    5

    A megmosott eper nagyobb szemeit félbevágjuk, négy részre osztjuk. A krémsajtot 1 dl tejföllel, 1 ek. porcukorral és sóval, valamint a reszelt...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Citromos-mákos piskóta
    9

    A tojásokat válaszd ketté, majd a sárgákat a cukorral keverd habosra. A lisztbe szórd bele a sütőport, majd az egészet szitáld bele a tojássárgás...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Citromos sütemény 2
    11

    Az almát kockára vágjuk. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. A jól megmosott citrom héját belereszeljük, levét kifacsarjuk...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Citromos sütemény málnával
    9

    Egy tálban addig verjük a tojássárgákat, amíg világos színű lesz (kb. 3 percig). Egy másik tálban, habosra keverjük a vajat és a cukrot....

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Citromos sütemény mazsolával
    10

    A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből egy kis sóval, kemény habot verünk. Egy másik tálban, a tojássárgáját a cukorral, robotgéppel,...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Kakaós-vajas sütemény
    14

    A tészta hozzávalóit alaposan elkeverjük. Három részre osztjuk és 3 lapot sütünk belőle. Ezalatt a margarint habosra keverjük a porcukorral,...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Citromos szelet őzgerincben
    13

    A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját a cukorral, fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját és levét, az olvasztott...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Kapros-fűszeres muffin
    7

    A száraz anyagokat, egy tálban összekeverjük és külön egy másik tálban, a többi hozzávalót is kikeverjük. Nincs más dolgunk, mint a két...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Citromos túrótorta
    10

    A kekszet finomra törjük, az olvasztott vajjal összedolgozzuk, majd tortaforma aljára és oldalára tapasztjuk. Egy kanál hátuljával jól lenyomkodjuk,...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Citromos gyömbéres muffin
    16

    A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Reszeljünk le 2 tk citromhéjat, vágjuk össze a gyömbért. Egy nagy tálban keverjük habosra a vajat a cukorral....

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >