tojás

Az emberiség ősi tápláléka. Persze elsősorban nem azért eszünk tojást, mert egészséges, hanem mert rengeteg ételnek alap- ill. kötőanyaga. A legtöbb híres konyha gyakorlatilag megbénulna nélküle, a francia, az olasz, a kínai konyha összeomlana tojás nélkül. Nem készülhetnének tészták, sütemények, krémek, hidegkonyhai készítmények.
Nem véletlen tehát, hogy minden nemzet mitológiájában kiemelkedő szerepe van a tojásnak, mint a megújuló élet és termékenység szimbólumának. A görögkeleti vallásban a halottkultusz fontos része, de tisztelték a kelták és a germánok is. A tojás nem ismer nemzeti, etnikai határokat, kortalanul utazik az időben és térben, és a húsvéti ünnepek idején újra és újra elfoglalja kultikus helyét a családok életében. Mi ugyan tojáson kizárólag a tyúktojást értjük, ámde tojással szaporodnak más madarak, kígyók és egyéb rémek, de vajon melyik tojás a legkisebb és melyik a legnagyobb? Nos, akinek volt türelme végigolvasni ezt az írást megérdemli hogy megtudja: a kolibrié a legkisebb és a struccé a legnagyobb.

  • Citromos-sörös újhagyma
    10

    Hagyományos módon készítünk palacsintatésztát, amibe tej helyett sört teszünk és reszelt citromhéjat. Ebbe mártjuk bele, az újhagyma fehér...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Csokoládés kuglóf 2
    13

    Az élesztőből langyos tejjel, kevés liszttel, valamint cseppnyi cukorral kovászt készítünk és melegen tartjuk. A vajat (margarint) a cukorral...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Sütőtökös kuglóf
    7

    A margarint a cukorral kikeverem, csipetnyi sót is teszek bele, majd a citromhéjat és a tojásokat. A lisztbe belekeverem a sütőport és felváltva...

    • 4 személyre
    • 65 perc
    Részletek >
  • Cipóban sült csülök
    16

    A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, áttörjük. Az élesztőt, langyos tejben elmorzsoljuk, kevés lisztet adunk hozzá és meleg helyen...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Citromos muffin
    14

    Olvaszd fel a margarint, add hozzá a cukrokat, a tojásokat, a csipet sót és keverd alaposan össze. Reszeld bele a citrom héját, majd csavard bele...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Citromkrém
    21

    Két egész tojást elkeverünk 2 evőkanál liszttel, 20 dkg porcukorral, 1 dl tejjel, és kis lángon sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, langyosra...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Töltött cukkini 2
    5

    A zacskós rizst megfőzzük. A megfőtt rizst elkeverjük a darált hússal, tojással, majd sózzuk és borsozzuk. A cukkinit megmossuk, kettévágjuk,...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Diós-vajas sütemény
    6

    A tojásokat a cukorral és a vajjal habosítsuk ki. A száraz anyagokat keverjük össze és folyamatosan keverjük bele a vajas krémbe. Közben, a...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Citromos muffin (egyedileg)
    7

    A vajat a cukorral először habosra keverem, majd hozzáadom a tojást, a lisztet( amibe belekavarjuk a sütőport) és a vaníliás cukor, és utoljára...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Citromos omlett eperrel
    5

    A megmosott eper nagyobb szemeit félbevágjuk, négy részre osztjuk. A krémsajtot 1 dl tejföllel, 1 ek. porcukorral és sóval, valamint a reszelt...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >