tojás

Az emberiség ősi tápláléka. Persze elsősorban nem azért eszünk tojást, mert egészséges, hanem mert rengeteg ételnek alap- ill. kötőanyaga. A legtöbb híres konyha gyakorlatilag megbénulna nélküle, a francia, az olasz, a kínai konyha összeomlana tojás nélkül. Nem készülhetnének tészták, sütemények, krémek, hidegkonyhai készítmények.
Nem véletlen tehát, hogy minden nemzet mitológiájában kiemelkedő szerepe van a tojásnak, mint a megújuló élet és termékenység szimbólumának. A görögkeleti vallásban a halottkultusz fontos része, de tisztelték a kelták és a germánok is. A tojás nem ismer nemzeti, etnikai határokat, kortalanul utazik az időben és térben, és a húsvéti ünnepek idején újra és újra elfoglalja kultikus helyét a családok életében. Mi ugyan tojáson kizárólag a tyúktojást értjük, ámde tojással szaporodnak más madarak, kígyók és egyéb rémek, de vajon melyik tojás a legkisebb és melyik a legnagyobb? Nos, akinek volt türelme végigolvasni ezt az írást megérdemli hogy megtudja: a kolibrié a legkisebb és a struccé a legnagyobb.

  • Majonézes töltött tojás
    0

    A tojásokat főzzük készre, hogy a sárgája is megkeményedjen. Miután kihűlt, szépen pucoljuk meg, vágjuk félbe és a sárgáját szedjük ki....

    • 2 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Répatorta
    0

    A répát hámozzuk meg és reszeljük le. A cukrot keverjük ki a tojások sárgájával és 1 rúd vaníliával egészen fehéredésig, majd mehet be...

    • 2 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Müzlis muffin
    5

    A tojásokat, a cukrot, a margarint, a fahéjat és a szegfűszeget habosra keverjük. A cappuccino port és a lisztet hozzákeverjük. Formákba kanalazzuk...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Spenótos-fokhagymás palacsinta, pirított sonkával
    0

    Lisztből, tejből, vízből, sóból, olajból és 2 db tojásból palacsinta tésztát készítünk. Közben vaj és olaj keverékén elkezdek apróra...

    • 2 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Tökmagos pogácsa
    17

    A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, a vaj egy részét lehet helyettesíteni tökmagolajjal. Hozzáadunk 1 tojást, a sót, a zúzott fokhagymát, valamint...

    • 4 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Fűszeres tojáskrém
    0

    A tojásokat erősen sós lobogó vízben, főzzük 6 percig, majd jeges vízben hűtsük le. Ilyenkor a fehérje része már kemény, de a sárgája lágy,...

    • 2 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Kaszinótojás
    9

    A tojásokat megfőzzük, hosszában kettévágjuk, és kikaparjuk a sárgáját. A sárgáját egy tálkában elkeverjük, majonézzel, mustárral, sóval...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Húsvéti kuglóf
    184

    A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A formát kimargarinozzuk és zsemlemorzsával alaposan beszórjuk. A tojásfehérjét egy csipet sóval felverjük,...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Sonkás-tojásos pörkölt, nokedlivel
    0

    Hét darab tojást főzzünk készre, majd pucoljuk meg és szeleteljük őket negyedekre. Ezután készítsük egy pörköltet, úgy hogy a sonkát kockákra...

    • 2 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Húsvéti kalács
    41

    A tejet megmelegítjük, de csak kéz melegre. Egy kiskanál cukrot adunk hozzá és belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk. A tésztához valókat...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >