tojás

Az emberiség ősi tápláléka. Persze elsősorban nem azért eszünk tojást, mert egészséges, hanem mert rengeteg ételnek alap- ill. kötőanyaga. A legtöbb híres konyha gyakorlatilag megbénulna nélküle, a francia, az olasz, a kínai konyha összeomlana tojás nélkül. Nem készülhetnének tészták, sütemények, krémek, hidegkonyhai készítmények.
Nem véletlen tehát, hogy minden nemzet mitológiájában kiemelkedő szerepe van a tojásnak, mint a megújuló élet és termékenység szimbólumának. A görögkeleti vallásban a halottkultusz fontos része, de tisztelték a kelták és a germánok is. A tojás nem ismer nemzeti, etnikai határokat, kortalanul utazik az időben és térben, és a húsvéti ünnepek idején újra és újra elfoglalja kultikus helyét a családok életében. Mi ugyan tojáson kizárólag a tyúktojást értjük, ámde tojással szaporodnak más madarak, kígyók és egyéb rémek, de vajon melyik tojás a legkisebb és melyik a legnagyobb? Nos, akinek volt türelme végigolvasni ezt az írást megérdemli hogy megtudja: a kolibrié a legkisebb és a struccé a legnagyobb.

  • Barackos morzsasüti
    0

    Olvasszuk meg a vajat, tegyük egy tálba a liszttel, a porcukorral és a tojással együtt és gyúrjuk addig, amíg morzsás állagú lesz. Az elkészült...

    • 40 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Nyári saláta fekete-erdei sonkával
    0

    Főzzük meg a tojásokat, majd tisztítás után vágjuk kisebb darabokra. Mossuk meg a zöldségeket és az almákat, és kockázzuk fel a sonkával...

    • 2 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Nudli
    0

    A héjas burgonyát főzzük meg sós vízben, majd még melegen pucoljuk meg és törjük át egy burgonyanyomón. Adunk hozzá egy csipet sót a tojást...

    • 2 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Rakott zöldbab
    0

    A rizst főzzük meg, a zöldbabot blansírozzuk. A hagymát és a fokhagymát kockázás után pároljuk meg, majd adjuk hozzá a darált húst és pirítsuk...

    • 2 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Krémsajtos-sonkás kockák
    0

    A leveles tésztákat nyújtsuk ki és osszuk két részre. Az egyik részét kenjük be krémsajttal, szórjuk meg az apróra vágott sonkával. Sózzuk...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Áfonyás vajas piskóta, vanília fagyival
    0

    A vajat a cukorral és a tojások sárgájával alaposan összekeverjük egy habverővel. Minél habosabb, annál jobb. Ebbe forgatjuk a lisztet és a...

    • 2 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Kakaós mikrós süti, vanília fagylalttal
    0

    Először a száraz hozzávalókat keverem össze, majd folyamatosan hozzáadom a folyékonyakat. Szép homogén masszává keverem és egy kivajazott...

    • 2 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Sonkás-kolbászos szendvics, tormával és csemegeuborkával
    0

    Pirítsuk meg a kenyereket, majd a kolbászt karikázzuk fel és a sonkával együtt süssük szép arany barnára. Üssük rá a tojásokat és készítsünk...

    • 2 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Tiramisu
    0

    A tojások sárgáját keverjük ki a cukorral, adjuk hozzá a mascarponét, majd a tojásfehérjéből készített habot. A kávét és a rumot vegyítsük...

    • 2 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Virslifelfújt
    0

    Az olvasztott vajat vagy olívaolajat összekeverjük a tojásokkal, majd hozzáadjuk a tejfölt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A virslikről eltávolítjuk...

    • 2 személyre
    • 40 perc
    Részletek >