tejszín

A tejszín a friss tej zsírdús része, amely a felszínre úszik, ha a tejet állni hagyják. Ételek és szószok alapanyagaként használják.
Sűrített tejszín- aludttejről a lefölözött tejszínt kissé felmelegítik, majd lehűtik. Délnyugat-angliai specialitás.
Habtejszín- zsírtartalma a szimpla és a dupla tejszín között van. Kizárólag tejszínhab készítésére használják.
Dupla tejszín- ( créme double) legalább 48% zsírt tartalmaz. Időnként cukorral vagy ízesítőszerekkel dúsítják, ilyen változata a creme chantilly, süteményekhez, desszertekhez használják.
Steril tejszín- zsírtartalma legalább 23%. Homogenizálás, hőkezelés és lehűtés után konzervként árulják.
Főző tejszín- jól tűri a hőkezelést. Zsírtartalma 10-12%. Általában krém és gyümölcslevesek, főzelékek készítésénél használják.

  • Borleves karácsonyra
    1

    A bort forraljuk fel a fahéjjal,fűszerkeverékkel és vaníliarúddal. Ha felforrt ,akkor adjuk hozzá a cukrot és forraljuk tovább. Közben facsarjuk...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Mascarponekrémes diós kocka
    1

    A tojások fehérjét verjük kemény habbá,a sárgáját keverjük habosra a cukorral,majd dolgozzuk bele a lisztet és egy csipet sót,.Lazán adjuk...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Citromos borjúragu leves
    0

    A vajat olvasszuk fel,majd futtassuk meg rajta a karikára vágott póréhagymát egy csipetnyi sóval. Közben vágjuk kockára a borjúcombot. Rakjuk...

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Parajos harcsa
    0

    A halat vágjuk kockára és egy kicsit sózzuk meg. Közben a vajat melegíthetjük egy serpenyőben. A póréhagymát vágjuk szeletekre és futtassuk...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Tárkonyos raguleves csirkemellből
    1

    A hagymát aprítsuk fel és kevés olajon futtassuk meg. A csirkemellfilét kockára vágjuk és rakjuk rá a csirkemellre. A répát és zöldséget...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Tejpite
    4

    A tojások sárgáját kihabosítjuk a cukorral, majd hozzáadagoljuk a tejet és a tejszínt. Kikaparjuk a vaníliarudat, és hozzáadjuk a krémhez,...

    • 6 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Sajtkrémleves kakukkfűvel
    0

    A tejet felforraljuk és reszelünk bele szerecsendiót. A vajat és az olajat felhevítjük és liszttel megszórjuk. Ameddig a rántás készül,addig...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Pulykasült almamártással
    0

    A húst alaposan befűszerezzük, majd a hűtőben egy órát állni hagyjuk. A két kanál zsírt és a húst tepsibe tesszük,. 1,5-2 dl vizet öntünk...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Tárkonyos halleves
    0

    A halfiléket kockára vágjuk, sózzuk, törött borssal fűszerezzük. A zöldségféléket megtisztítjuk. A vöröshagymát finomra, a zöldségeket...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Fokhagymás spagetti csirkemellel
    0

    A spagetti tésztát főzzük ki forró vízben egy csipetnyi sóval. A csirkemellet vágjuk csíkokra és kevés olajon pirítsuk meg. Ha kifehéredett,akkor...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >