tejszín

A tejszín a friss tej zsírdús része, amely a felszínre úszik, ha a tejet állni hagyják. Ételek és szószok alapanyagaként használják.
Sűrített tejszín- aludttejről a lefölözött tejszínt kissé felmelegítik, majd lehűtik. Délnyugat-angliai specialitás.
Habtejszín- zsírtartalma a szimpla és a dupla tejszín között van. Kizárólag tejszínhab készítésére használják.
Dupla tejszín- ( créme double) legalább 48% zsírt tartalmaz. Időnként cukorral vagy ízesítőszerekkel dúsítják, ilyen változata a creme chantilly, süteményekhez, desszertekhez használják.
Steril tejszín- zsírtartalma legalább 23%. Homogenizálás, hőkezelés és lehűtés után konzervként árulják.
Főző tejszín- jól tűri a hőkezelést. Zsírtartalma 10-12%. Általában krém és gyümölcslevesek, főzelékek készítésénél használják.

  • Gombászó vaddisznó a gyümölcsösben
    0

    Posírozott körte A körtét meghámozzuk és a talpát egyenesre igazítjuk. A bort vaníliával és a fűszerekkel felforraljuk egy lábasban. Forráskor...

    • 1 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Tejszínes garnélarákos linguine
    0

    A vöröshagymát, fokhagymát apóra vágjuk, koktélparadicsomot felszeleteljük. Kevés olívaolajon megpirítjuk a vöröshagymát, majd a fokhagymát...

    • 3 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Rusztikus malacfül burgonya gratin-nal
    0

    Elkészítése: A burgonyát és a zellert vékonyan felszeleteljük, majd félretesszük. Olívaolajon – alacsony hőfokozaton – átmelegítjük...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Mákos guba Konyhafőnök
    0

    1. A kifliket felkarikázzuk. 2. A vajat és a tejszínt összekeverjük, belekaparjuk a vanília magjait, belereszeljük a citrom és a narancs héját...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Resztelt máj burgonyapürével és rozmaringos sült körtével
    12

    Burgonyapüré: A burgonyát meghámozod felkockázod és felteszed annyi vízzel főni amennyi éppen ellepi. Rakj hozzá ízlésed szerint sót, amikor...

    • 2 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Cézár saláta quiche-el
    0

    A quiche-hez: 1. A lisztet tálba szitáljuk, rámorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a sót, a cukrot, majd a tojást és a tojássárgáját. 2. Jól összedolgozzuk,...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Resztelt máj burgonya variációkkal
    0

    A meghámozott burgonya végeit levágjuk, félre tesszük, ebből lesz később a burgonyapüré. A burgonyából fél centis szeleteket vágunk, pogácsa...

    • 3 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Báránybecsinált
    29

    Tisztítsuk meg a húst, vágjuk kockákra és adjunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje. Ha felfőtt, vegyük lejjebb a tüzet és dolgozzuk bele a felkarikázott...

    • 6 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Tejszínes vajas halragu
    0

    A bébirépát és a ceruzababot külön-külön ,sós vízbe forrázzuk le. Az olajat és a vajat rakjuk egy serpenyőbe és hevítsük fel. Vágjuk...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Libamell sütőtökpürével
    0

    A libamell bőrét vágjuk be sakk tábla szerűen. Ezután hintsük meg sóvak és borssal. Aprítsuk össze a rozmaringot,majd facsarjuk ki a citrom...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >