tejszín

A tejszín a friss tej zsírdús része, amely a felszínre úszik, ha a tejet állni hagyják. Ételek és szószok alapanyagaként használják.
Sűrített tejszín- aludttejről a lefölözött tejszínt kissé felmelegítik, majd lehűtik. Délnyugat-angliai specialitás.
Habtejszín- zsírtartalma a szimpla és a dupla tejszín között van. Kizárólag tejszínhab készítésére használják.
Dupla tejszín- ( créme double) legalább 48% zsírt tartalmaz. Időnként cukorral vagy ízesítőszerekkel dúsítják, ilyen változata a creme chantilly, süteményekhez, desszertekhez használják.
Steril tejszín- zsírtartalma legalább 23%. Homogenizálás, hőkezelés és lehűtés után konzervként árulják.
Főző tejszín- jól tűri a hőkezelést. Zsírtartalma 10-12%. Általában krém és gyümölcslevesek, főzelékek készítésénél használják.

  • Kókuszos-meggyes piskóta
    17

    6 tojásból készítünk piskóta tésztát. Előmelegített sütőben, 175 fokon megsütjük, 15-20 perc alatt. A tejszínt habbá verjük a cukorral,...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Csirkemell fehérboros-tejszínes mártásban
    45

    A húst megmossuk, szárazra töröljük, sózzuk-borsozzuk, és lisztben megforgatjuk. Egy serpenyőben a vajat felmelegítjük, a húst a vajban...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Csirkemell meggymártással
    8

    A csirkemelleket vajon elősütjük, közben sózzuk, borsozzuk, tárkonnyal megszórjuk. A magozott meggyet vajon puhára pároljuk, liszttel meghintjük,...

    • 4 személyre
    • 25 perc
    Részletek >
  • Almás csirke szójamártással
    5

    A csirkét csíkokra vágjuk. Sóval, borssal bedörzsöljük és lábasban, a fele vajon, fehéredésig sütjük. Ezután lefedjük és időnként megkeverve,...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Mézes barackpüré
    3

    A barackokat beledobáljuk a felforrósított mézbe, és 5 percig pároljuk. Ezután turmixba rakjuk, és a tejszínnel alaposan lepürésítjük. Poharakba...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Almás csirke tejszínnel
    4

    Az almákat meghámozzuk és vékonyan felszeleteljük. A csirkét vékony csíkokra vágjuk. Wokban, vagy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat...

    • 2 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Tejszínes-halas penne
    13

    Szükségünk van, egy csomag kifőtt pennére. A vajat megmelegítjük, rátesszük a paprikát és paradicsomot. Kicsit összepároljuk, majd rátesszük...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Csirkemell sajtos tésztával
    19

    A csirkemellet csíkokra vágjuk és kevés vajon megpároljuk. Közben kifőzzük a tésztát és a megpárolt húsra rakjuk. Felöntjük tejszínnel,...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Csirkemelles rakott tészta
    12

    A tésztát kifőzöm, lecsepegtetem. A csirkemellet ujjnyi darabokra vágom, sózom, borsozom, majd olívaolaj és vaj keverékén átsütöm, a karikákra...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Csirkepaprikás
    15

    A húst megmossuk és szárazra csepegtetjük. A serpenyőt előmelegítjük, majd a húst beleöntjük és hozzányomkodjuk az edény aljához, majd így...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >