tejszín

A tejszín a friss tej zsírdús része, amely a felszínre úszik, ha a tejet állni hagyják. Ételek és szószok alapanyagaként használják.
Sűrített tejszín- aludttejről a lefölözött tejszínt kissé felmelegítik, majd lehűtik. Délnyugat-angliai specialitás.
Habtejszín- zsírtartalma a szimpla és a dupla tejszín között van. Kizárólag tejszínhab készítésére használják.
Dupla tejszín- ( créme double) legalább 48% zsírt tartalmaz. Időnként cukorral vagy ízesítőszerekkel dúsítják, ilyen változata a creme chantilly, süteményekhez, desszertekhez használják.
Steril tejszín- zsírtartalma legalább 23%. Homogenizálás, hőkezelés és lehűtés után konzervként árulják.
Főző tejszín- jól tűri a hőkezelést. Zsírtartalma 10-12%. Általában krém és gyümölcslevesek, főzelékek készítésénél használják.

  • Zöldborsós-csirkés penne
    13

    Az olajban a hagymát üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott csirkemellet. Amint a hús kifehéredett, rárakjuk a cukorborsót....

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Tejszínes rakott penne
    7

    Kevés vajban, a hagymát megpirítom, a csíkokra vágott sonkával együtt. A fokhagymát rányomom, kicsit átkeverem és ráöntöm a tejszínt. Fűszerezem,...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Csirkemell tésztával
    12

    A hagymát aprítsd fel, és pici olajon dinszteld meg. Add hozzá a kockára vágott csirkemelldarabokat, és pirítsd meg őket. Keverd hozzá a tejszínt,...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Csirkemell almamártással
    6

    A csirkemelleket sózzuk borsozzuk és kevés olajon mindkét felüket pirosra sütjük. A hámozott almát kockára vágunk és vajon puhára pároljuk,...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Csirkeragu leves
    18

    A csirkehúst megtisztítjuk, esetleg kifilézzük, majd kockákra vágjuk. A vöröshagymát felkockázzuk, olívaolajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Csirkebecsinált leves
    14

    A csirkét részekre szedjük, majd 2 liter vízbe tesszük a répával, zöldséggel, ételízesítővel. Megsózzuk, majd puhára főzzük. A levet...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Csirkecomb gyömbérmártásban
    5

    A csirkecombok mindkét felét megsózzuk. Serpenyőben 2 evőkanál. olajat felforrósítunk majd a csirkecombokat rátéve, mindkét oldalukon megpirítjuk....

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Csirkecomb mustárban
    6

    A combot a forgónál kettévágom, bőrét lehúzom. Megsózom és megborsozom. A mustárt és a tejszínt kevés sóval, borssal összekeverem. Serpenyőben...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Csirkemell aszalt paradicsommártással
    5

    A csirkemellfilét csíkokra vágom, aztán egy közepes méretű serpenyőben elősütöm a csíkokat, majd szűrőlapáttal kiszedem őket, és félreteszem...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Mustáros padlizsán krémleves
    1

    A padlizsánt forró sütőben, kb. 20 percig sütjük. Héját lehúzzuk, a tejjel összeturmixoljuk. Elkeverjük a húslevessel és felforraljuk. Sóval,...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >