tejszín

A tejszín a friss tej zsírdús része, amely a felszínre úszik, ha a tejet állni hagyják. Ételek és szószok alapanyagaként használják.
Sűrített tejszín- aludttejről a lefölözött tejszínt kissé felmelegítik, majd lehűtik. Délnyugat-angliai specialitás.
Habtejszín- zsírtartalma a szimpla és a dupla tejszín között van. Kizárólag tejszínhab készítésére használják.
Dupla tejszín- ( créme double) legalább 48% zsírt tartalmaz. Időnként cukorral vagy ízesítőszerekkel dúsítják, ilyen változata a creme chantilly, süteményekhez, desszertekhez használják.
Steril tejszín- zsírtartalma legalább 23%. Homogenizálás, hőkezelés és lehűtés után konzervként árulják.
Főző tejszín- jól tűri a hőkezelést. Zsírtartalma 10-12%. Általában krém és gyümölcslevesek, főzelékek készítésénél használják.

  • Almaleves pudinggal
    13

    A cukrot pár perc alatt karamellé pirítod, majd rádobod az almakockákat.Jöhet rá a víz,a fahéj és a szegfűszeg.10 perc alatt meg is puhul az...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Szedres pohárkrém
    17

    A tejszínhabot kemény habbá verjük, cukrozzuk és adunk hozzá vaníliát. A szedret lecukrozzuk. Pohárba nyomunk egy réteg tejszínhabot, rá...

    • 4 személyre
    • 10 perc
    Részletek >
  • Málnás álom
    97

    A mascarponét simára keverjük, cukorral és vaníliával. A tejszínt habbá verjük és a mascarponéhoz adjuk, majd habzsákba töltjük. A málnát...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Csicseriborsós paradicsomleves
    2

    Áztassuk be vízbe már előző este az átválogatott csicseriborsót.Főzzük 1 órán át enyhén sós vízben.A hagymát vágjuk csíkokra,a zellert...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Csicsóka krémleves
    3

    A vajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát, majd mellédobom a kockákra vágott krumplit, és zellert. Felöntöm a zöldségalaplével. Néhány...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Vegyes gyümölcskrémleves
    6

    A hozzávalókat belerakjuk egy turmixba, és alaposan leturmixoljuk. Ezután szitán átszűrjük, majd hűtőbe rakjuk, hogy lehűljön. Hidegen tálalhatjuk,...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Csirkecomb kókuszos almaraguval
    3

    A csirkét sózzuk,borsozzuk és tepsibe rakjuk ,meglocsoljuk olajjal és puhára pároljuk alufólia alatt. Az almát meghámozzuk ,kimagozzuk és kockára...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Zöldborsós-csirkés penne
    13

    Az olajban a hagymát üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott csirkemellet. Amint a hús kifehéredett, rárakjuk a cukorborsót....

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Tejszínes rakott penne
    7

    Kevés vajban, a hagymát megpirítom, a csíkokra vágott sonkával együtt. A fokhagymát rányomom, kicsit átkeverem és ráöntöm a tejszínt. Fűszerezem,...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Csirkemell tésztával
    12

    A hagymát aprítsd fel, és pici olajon dinszteld meg. Add hozzá a kockára vágott csirkemelldarabokat, és pirítsd meg őket. Keverd hozzá a tejszínt,...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >