tejszín

A tejszín a friss tej zsírdús része, amely a felszínre úszik, ha a tejet állni hagyják. Ételek és szószok alapanyagaként használják.
Sűrített tejszín- aludttejről a lefölözött tejszínt kissé felmelegítik, majd lehűtik. Délnyugat-angliai specialitás.
Habtejszín- zsírtartalma a szimpla és a dupla tejszín között van. Kizárólag tejszínhab készítésére használják.
Dupla tejszín- ( créme double) legalább 48% zsírt tartalmaz. Időnként cukorral vagy ízesítőszerekkel dúsítják, ilyen változata a creme chantilly, süteményekhez, desszertekhez használják.
Steril tejszín- zsírtartalma legalább 23%. Homogenizálás, hőkezelés és lehűtés után konzervként árulják.
Főző tejszín- jól tűri a hőkezelést. Zsírtartalma 10-12%. Általában krém és gyümölcslevesek, főzelékek készítésénél használják.

  • Citromos muffin (egyedileg)
    7

    A vajat a cukorral először habosra keverem, majd hozzáadom a tojást, a lisztet( amibe belekavarjuk a sütőport) és a vaníliás cukor, és utoljára...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Citromos túrókrémtorta
    31

    A babapiskótát tejbe áztatjuk, és a tortaforma alját kirakjuk vele. Míg a krémet készítjük, ezt a hűtőbe tesszük. A túrókrémhez egy edénybe...

    • 4 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Citromos túrótorta keksszel
    14

    A felolvasztott margarinhoz hozzáadjuk a morzsát, és összekeverjük. A masszát elosztjuk egy kapcsos tortaforma alján, és jól lenyomkodjuk. ...

    • 4 személyre
    • 150 perc
    Részletek >
  • Citromos, cukkinis tészta
    6

    A tésztát sós, forrásban lévő vízbe öntjük és készre főzzük. A mártáshoz a cukkinit felkarikázzuk és kevés olívaolajon néhány perc...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Citromos-csirkés rizsleves
    77

    Rutinosan főzzünk egy nagy adag csirkelevest, lényeg, hogy a csirkemell ne maradjon ki belőle. A megszokott zeller, petrezselyem, hagyma, fokhagyma,...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Gombakrémleves
    2

    A hagymát finomra vágjuk, és vajon megpirítjuk. Rászórjuk az apróra vágott gombát, és alaposan fűszerezzük. Alaposan megpároljuk, majd megszórjuk...

    • 6 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Citromos-tejfölös babapiskóta
    12

    A tejszínt habbá verjük. A tejfölt kikavarjuk a cukorral és a citromlével, valamint a reszelt citromhéjjal. A babapiskótával, soronként rétegezve,...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Almaleves borosan
    2

    Az almát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk és megcsepegtetjük a citromlével, hogy ne barnuljon meg. 1 liter vizet felforralunk a porcukorral,...

    • 4 személyre
    • 15 perc
    Részletek >
  • Medvehagymás tészta
    28

    A tésztát megfőzzük, és félrerakjuk. A medvehagymát felaprítjuk. A vajat felmelegítjük, és rárakjuk a medvehagymát. Addig dinszteljük,...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Creme brulee (francia édesség)
    35

    Melegítsd elő a sütőt 150 fokra. Egy nagy tálban keverd habosra, világosra a tojássárgát a cukorral, hogy a cukor teljesen feloldódjon. Add...

    • 3 személyre
    • 45 perc
    Részletek >