tejszín

A tejszín a friss tej zsírdús része, amely a felszínre úszik, ha a tejet állni hagyják. Ételek és szószok alapanyagaként használják.
Sűrített tejszín- aludttejről a lefölözött tejszínt kissé felmelegítik, majd lehűtik. Délnyugat-angliai specialitás.
Habtejszín- zsírtartalma a szimpla és a dupla tejszín között van. Kizárólag tejszínhab készítésére használják.
Dupla tejszín- ( créme double) legalább 48% zsírt tartalmaz. Időnként cukorral vagy ízesítőszerekkel dúsítják, ilyen változata a creme chantilly, süteményekhez, desszertekhez használják.
Steril tejszín- zsírtartalma legalább 23%. Homogenizálás, hőkezelés és lehűtés után konzervként árulják.
Főző tejszín- jól tűri a hőkezelést. Zsírtartalma 10-12%. Általában krém és gyümölcslevesek, főzelékek készítésénél használják.

  • Citrom szelet piskótásan
    18

    A tejfölt, a citrom héjat és levet, a vaníliás cukrot, valamint a cukrot összekeverjük. A tejszínhabot felverjük a habfixálóval, majd belekeverjük...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Citromhab joghurtosan
    12

    Az alaposan megmosott citromok héját lereszelem, levét kifacsarom. A citromhéjat és levet összekeverem a cukorral és a joghurttal . A tejszínt...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Citromhabos torta
    144

    A tejszínt és a porcukrot keményre verjük, hozzáadjuk a tejfölt, majd beletesszük a citrom héját és levét. A tortalapra felspricceljük habzsákból...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Citromos almaleves
    4

    Kevés vízben felforraljuk a citromot, szegfűszeget, reszelt citromhéjat, fahéjat, vaníliát. Hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le. A hámozott,...

    • 4 személyre
    • 25 perc
    Részletek >
  • Citromos szelet
    14

    A tejfölt elkeverjük a két citrom lereszelt héjával, az egyik citrom levével és a 10 evőkanál porcukorral. A felvert tejszínhabot óvatosan...

    • 6 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Citromos joghurt áfonyával
    12

    A joghurtot összekeverjük a porcukorral és a citrom reszelt héjával. A tejszínt felforrósítjuk, és feloldjuk benne a zselatint. Hűlni hagyjuk. A...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Citromos joghurthab
    13

    A joghurtot a citrom lereszelt héjjával és kifacsart levével kikavarjuk, a cukrot és a vaníliás cukrot hozzákeverjük. Felverjük a tejszínt...

    • 4 személyre
    • 25 perc
    Részletek >
  • Gyümölcskehely nektarinból
    13

    A nektarinokat felaprítjuk. A fele mennyiséget összetörjük villával és hozzáadjuk a felaprított nektarint. Adunk hozzá mézet és vaníliás...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Puding eperrel
    7

    A tejet felforraljuk a vaníliával. Ha forr, belekeverjük a cukrot és a pudingport. Kiforraljuk, majd hidegre hűtjük és a tejszínnel kikeverjük. Poharakba...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Citromos muffin (egyedileg)
    7

    A vajat a cukorral először habosra keverem, majd hozzáadom a tojást, a lisztet( amibe belekavarjuk a sütőport) és a vaníliás cukor, és utoljára...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >