tejszín

A tejszín a friss tej zsírdús része, amely a felszínre úszik, ha a tejet állni hagyják. Ételek és szószok alapanyagaként használják.
Sűrített tejszín- aludttejről a lefölözött tejszínt kissé felmelegítik, majd lehűtik. Délnyugat-angliai specialitás.
Habtejszín- zsírtartalma a szimpla és a dupla tejszín között van. Kizárólag tejszínhab készítésére használják.
Dupla tejszín- ( créme double) legalább 48% zsírt tartalmaz. Időnként cukorral vagy ízesítőszerekkel dúsítják, ilyen változata a creme chantilly, süteményekhez, desszertekhez használják.
Steril tejszín- zsírtartalma legalább 23%. Homogenizálás, hőkezelés és lehűtés után konzervként árulják.
Főző tejszín- jól tűri a hőkezelést. Zsírtartalma 10-12%. Általában krém és gyümölcslevesek, főzelékek készítésénél használják.

  • Darakrémleves
    1

    A búzadarát olajon megpirítjuk és zöldséglével felengedjük, majd felforraljuk. Fontos,hogy mindenféle zöldség legyen benne.Minden zöldséget...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Édesburgonyás penne
    6

    A tésztát kifőzzük. Az édesburgonyát meghámozzuk és felkockázzuk. Sós vízben leforrázzuk. A csirkemellet felcsíkozzuk és megpirítjuk, hozzáadjuk...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Dubarry szelet
    27

    A húst enyhén kiklopfoljuk, lisztben átforgatjuk és kevés olajban megsütjük. A karfiolokat rózsáira szedjük és átmossuk. Elkészítjük...

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Barackos pulykaragu mazsolával
    11

    A pulykacombot felcsíkozzuk és vajon megfuttatjuk. Fűszerezzük és felengedjük vízzel. Ha félig megpuhult, hozzáadjuk az aprított barackot és...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Dijoni burgonya
    14

    Ehhez a körethez, 1 kg krumplit héjában megfőzök, majd megpucolom és (0,5-1cm vastagságú) kockára vágom. Serpenyőben, 5 dkg vajon megforgatom,...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Brokkolis spagetti
    12

    A darált húst vajon megpároljuk a fűszerekkel, majd tejszínnel készre főzzük. Közben a brokkolit lepároljuk egy párolóedényben. A spagettit...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Frappé
    8

    A kávét lehűtjük, majd összekeverjük a tejjel, valamint tejszínnel. Egy botmixerrel, vagy tejhabosítóval felhabosítjuk. Jéggel töltött poharakba...

    • 4 személyre
    • 15 perc
    Részletek >
  • Édesburgonyás-chedar sajtos rizottó
    7

    Az édesburgonyát felaprítjuk és vajon, puhára pároljuk. Ha puha, hozzáadjuk a felaprított újhagymát. A rizst puhára főzzük és ha megpuhult,...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Házi krémlikőr
    13

    A hozzávalókat borítsd össze, keverd el, hűtsd be és kész is van.

    • 4 személyre
    • 5 perc
    Részletek >
  • Cézár saláta
    15

    A csirkemellfilét csíkokra vágjuk, sóval, szárnyas fűszerrel meghintjük és olívaolajon átsütjük, majd egy kis víz hozzáadásával megpároljuk. Közben,...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >