tejföl

A tejföl tejből, tejszín vagy vaj hozzáadásával, homogénezéssel és tejsavbaktérium-színtenyészettel végzett, alvasztással készült savanyú tejszín. Tejfölből a magyar konyha az átlagosnál nagyobb mennyiséget használ. Jól harmonizál a paprikás csirke, a borjú, a bárány ízével. Hagyományos magyar ételek, mint például a paprikás csirke, töltött-, rakott-, székelykáposzta, a túrós csusza, a sonkáskocka és a legtöbb édes tészta is tejföllel készül. Továbbá nagyon sok leveshez, mártáshoz és főzelékhez is használjuk.

  • Csülkös bableves burgonyával
    11

    Babot előző este beáztatjuk. Csülköt egy nagyon nagy fazékban, hideg vízben odarakjuk főni. Babérlevelet, borsot és az apróra vágott hagymát...

    • 4 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Csülkös bableves
    24

    Előző este átválogatjuk a babot, megmossuk a csülköt és külön-külön tálban, mindkettőt beáztatjuk, hideg vízbe. Másnap leszűrjük, leöblítjük...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Csülkös bableves
    9

    A csülköt megmosom és annyi hideg, sós vízben teszem fel főni, hogy ellepje. Kb. 1,5 órán át, félig puhára párolom. A babot, 1,5-2 liter...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Csülkös palacsinta gombamártással
    72

    A lisztet, a tojásokkal, a sóval és a tejjel csomómentesre eldolgozzuk, aztán az elkészült palacsinta tésztából, az olvasztott zsír felhasználásával,...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Almás lepény
    4

    A felsorolt anyagokból omlós tésztát készítünk (a margarint a liszttel elmorzsoljuk), és pihentetjük. Közben a megtisztított almát vékony...

    • 8 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Csülkös pogácsa
    6

    A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk és felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk és a puha margarint elmorzsoljuk benne. Megsózzuk,...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Kukoricás borsósaláta
    20

    A zöldségeket együtt leforrázzuk, vagy megpároljuk párolóedényben. A majonézt alaposan kikeverjük a fűszerekkel és a tejföllel, majd összekeverjük...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Csülökrétes
    176

    A csülökhúst ledaráljuk, összekeverjük a tejföllel, a tojássárgájával, a búzadarával, megborsozzuk, majd a kemény habbá vert tojásfehérjékkel...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Majonézes lilahagyma saláta
    15

    A lilahagymát leszeleteljük és lesózzuk. A majonézt kikeverjük a tejföllel és ízesítjük. Beleforgatjuk a hagymát és már készen is van. Főtt...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Cukkini krémleves
    8

    Megmossuk a cukkiniket, uborkareszelőn lereszeljük. Picike olajban megdinszteljük, majd 1,5 dl vízzel felengedjük, ételízesítőt teszünk bele...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >