tehéntúró

A túró egy lágy aludttejrögökből álló, fehér színű tejtermék, mely a lefölözött aludttej felforralása során kicsapódó kazein. Ipari gyártása úgy történik, hogy a pasztőrözött sovány tejet tejsavbaktérium kultúrával oltják be. A tejalvadékot a tejsavótól centrifugálással választják szét. Ezután a túrót egyenletes masszává passzírozzák. Nem kell érlelni. Tömegének 80%-a víz. Többféle zsírtartalommal hozzák forgalomba. A sovány túróhoz csomagolás előtt nem adnak tejszínt. A félzsíros és zsíros túrókhoz tejszínt adnak, hogy beállítsák a zsírtartalmat.
Általában érleletlen fehér sajtnak, túrósajtnak nevezik a legtöbb helyen az ezzel az eljárással készült túrót.

  • Túrós Nokedli
    31

    -A lisztet a tojással a sóval és a túró felével elkeverem annyi vizet adok hozzá hogy könnyen szagatható tésztát kapjak. -Forrásban lévő...

    • 3 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Túrós-málnás álom
    415

    A 3 tojásból, 2 kanál vízből, az 5 evőkanál cukorral, 5-6 evőkanál liszttel, 1 teáskanál sütőporral egy 29*30 cm-es tepsiben vékony piskótát...

    • 12 személyre
    • 80 perc
    Részletek >
  • Hamiskás tiramisu
    22

    A babapiskótákat a lefőzött kávéba mártogatva, sorba lerakom egy nagy tál aljába. A következő krém megy a tetejére: a túrót áttöröm,...

    • 6 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Alföldi vargabéles
    313

    A cérnametéltet, sós vízben kifőzzük és alaposan lecsöpögtetjük. Jól elkeverjük a tészta hozzávalóit, majd hozzáadjuk a 6 tojásfehérjét,...

    • 4 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Túrós pogácsa sóval
    14

    A hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztát kisodorjuk és kiszaggatjuk. A tetejét megkenhetjük tojássárgájával, szórhatunk rá sajtot is. Nagyon...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Borsókrémleves túrógombóccal
    35

    A túrót áttörjük, összekeverjük a tojással, csipetnyi sóval, a búzadarával, a kaporral, és 20-30 percen át pihentetjük a hűtőben. A túrós...

    • 4 személyre
    • 25 perc
    Részletek >
  • Vaníliás túrókrém
    15

    A túrót sűrű szitán áttörjük, majd kikeverjük a joghurttal. Hozzáadjuk a citromlevet, a héjat és a vaníliamagokat. Végül kevés cukorral...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Citromos vargabéles
    28

    Először a tésztát, a szokásos módon, forrásban lévő, sós vízben megfőzzük, majd meleg vízzel leöblítve, lecsöpögtetjük. Közben, egy...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Vargabéles mazsolával
    2

    A cérnametéltet főzzük meg, szűrjük le, és hideg vízzel öblítsük le.A margarinhoz adjuk hozzá a túrót, a tejfölt, a tojássárgáját, a...

    • 4 személyre
    • 70 perc
    Részletek >
  • Túrós-meggyes rétes
    104

    A vajat a porcukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük, reszelt citromhéjjal ízesítjük. Hozzáadjuk a búzadarát, az áttört túrót,...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >