tehéntúró

A túró egy lágy aludttejrögökből álló, fehér színű tejtermék, mely a lefölözött aludttej felforralása során kicsapódó kazein. Ipari gyártása úgy történik, hogy a pasztőrözött sovány tejet tejsavbaktérium kultúrával oltják be. A tejalvadékot a tejsavótól centrifugálással választják szét. Ezután a túrót egyenletes masszává passzírozzák. Nem kell érlelni. Tömegének 80%-a víz. Többféle zsírtartalommal hozzák forgalomba. A sovány túróhoz csomagolás előtt nem adnak tejszínt. A félzsíros és zsíros túrókhoz tejszínt adnak, hogy beállítsák a zsírtartalmat.
Általában érleletlen fehér sajtnak, túrósajtnak nevezik a legtöbb helyen az ezzel az eljárással készült túrót.

  • Epertorta mascarponeval
    43

    Az eperlekvárt jól megmelegítjük és megkenjük vele a tortalapokat. Az epret megmossuk és felszeleteljük, párat félretesszük a díszítéshez....

    • 6 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Reszelt túrós szeletek
    26

    A tészta hozzávalóit összedolgozzuk (liszt, kakaópor, sütőpor, 20 dkg cukor, Ráma, 2 tojás). Sütőpapírral bélelt tortaformába nyomkodjuk...

    • 5 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Túró rudi torta 1
    38

    A kekszet ledaráljuk annyira, hogy a finom szemcsék mellett, maradjon egy kevés, durvább darabka is, majd összedolgozzuk az olvasztott vajjal. Egyik...

    • 8 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Pehely túros
    81

    Előszőr a töltelék: a túrót elkeverjük a 2 tojássárgájával, vaniliás és 1 evőkanál porcukorral és 1= 2 ek tejjel, állni hagyjuk addig...

    • 6 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Húsvéti reggeli, hús nélkül
    161

    Előkészítés: A tojásokat megfőzzük. A hagymát apróra vágjuk. A túróból a tejföllel, köménnyel, sóval, pirospaprikával és a hagymával...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Rákóczi túrós másképp
    27

    Előkészítés: A mazsolát langyos vízbe beáztatjuk. Egy tálban elmorzsoljuk a lisztet, a vajjal. Hozzáadjuk a többi anyagot és tésztává gyúrjuk....

    • 10 személyre
    • 80 perc
    Részletek >
  • Juhtúrós-sajtos pogácsa
    38

    Előkészítés: A tehéntúrót krumplinyomón, vagy szitán áttörjük. A sajtot lereszeljük. Elkészítés: Összegyúrjuk a tésztát, jól kidolgozzuk,...

    • 10 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Túrós sztrapacska
    57

    A szalonnát felkockázzuk és megpirítjuk. Közben a krumplit lereszeljük, hozzá adjuk a lisztet és a sót. A megsült szalonna zsírjának a felét...

    • 6 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Hóember
    8

    A túrót a cukorral és a vaníliás cukorral összekeverjük és állni hagyjuk. Amikor levet enged, hozzákeverjük a kókuszreszeléket, két evőkanálnyit...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Túrótorta sütés nélkül
    38

    A túrót villával, vagy ha nagyon darabos, akkor krumplinyomón áttöröm. Egy tálba teszem és hozzádolgozom a vaníliás cukrot, a porcukrot a reszelt...

    • 6 személyre
    • 30 perc
    Részletek >