tehéntúró

A túró egy lágy aludttejrögökből álló, fehér színű tejtermék, mely a lefölözött aludttej felforralása során kicsapódó kazein. Ipari gyártása úgy történik, hogy a pasztőrözött sovány tejet tejsavbaktérium kultúrával oltják be. A tejalvadékot a tejsavótól centrifugálással választják szét. Ezután a túrót egyenletes masszává passzírozzák. Nem kell érlelni. Tömegének 80%-a víz. Többféle zsírtartalommal hozzák forgalomba. A sovány túróhoz csomagolás előtt nem adnak tejszínt. A félzsíros és zsíros túrókhoz tejszínt adnak, hogy beállítsák a zsírtartalmat.
Általában érleletlen fehér sajtnak, túrósajtnak nevezik a legtöbb helyen az ezzel az eljárással készült túrót.

  • Fehérboros körteleves túrógaluskákkal
    2

    A körtéket meghámozzuk, a magházukat kivágjuk, nagyobb kockákra vágjuk a gyümölcshúst. Egy lábosban feltesszük őket főni, annyi vízben,...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Túrós gombóc eperöntettel
    18

    Egy nagyobb fazékban vizet forralunk, egy csipetnyi sóval. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a kissé felvert tojást, a búzadarát és...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Édes túrós tészta
    1

    A 2 kanál tejfölt keverd össze a túróval, cukorral és vaníliás cukorral. A tésztát főzd ki, majd forgasd bele a túróba - ha a tészta nem...

    • 4 személyre
    • 25 perc
    Részletek >
  • Túrófánk egyszerűen
    24

    A túrót villával összetörjük, hozzákeverjük a tojásokat, a kristály és vaníliás cukrot, a tejfölt, a sót, végül a sütőporos lisztet....

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Túrós rétes
    12

    A réteslapot hagyjuk kiengedni. 2 - 2 réteslapot keresztben egymásra teszünk, mivel 2 tekercset készítünk. Megkenjük az olvasztott vajjal. A...

    • 4 személyre
    • 65 perc
    Részletek >
  • Túrós pite
    23

    A lisztet, kefirt, 5 pohár cukrot, sütőport, olajat és 2 tojást jól összekeverjük. A tepsit olajjal kikenjük, mielőtt az első tésztaréteget...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Túrógombóc prézlibe forgatja
    4

    A tejet felmelegítjük amikor elkezd forrni 20 dkg búzadarát hozzáöntünk, elkeverjük hogy ne legyen csomós, és 4-5 percig főzzük, amíg besűrűsödik. ...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Epres gombóc
    10

    A túrót áttörjük, majd az olvasztott vajjal, a tojással és a tojássárgájával összekeverjük. Ezután belekeverjük a reszelt citromhéjat,...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Csokis túrókrém
    7

    Egy keverőtálba öntjük a túrót, cukrot, tojáslikőrt és összemixeljük. Habbá verjük a tejszínt és hozzá adjuk a keverékhez. A megolvasztott...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Mákos túrógombóc
    15

    A túrót villával áttörjük, összedolgozzuk a tojásokkal, az édesítővel, egy csipet sóval, a búzadarával, 1 evőkanál vajjal és a reszelt...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >