tehéntúró

A túró egy lágy aludttejrögökből álló, fehér színű tejtermék, mely a lefölözött aludttej felforralása során kicsapódó kazein. Ipari gyártása úgy történik, hogy a pasztőrözött sovány tejet tejsavbaktérium kultúrával oltják be. A tejalvadékot a tejsavótól centrifugálással választják szét. Ezután a túrót egyenletes masszává passzírozzák. Nem kell érlelni. Tömegének 80%-a víz. Többféle zsírtartalommal hozzák forgalomba. A sovány túróhoz csomagolás előtt nem adnak tejszínt. A félzsíros és zsíros túrókhoz tejszínt adnak, hogy beállítsák a zsírtartalmat.
Általában érleletlen fehér sajtnak, túrósajtnak nevezik a legtöbb helyen az ezzel az eljárással készült túrót.

  • Fóliás burgonya párolt céklával és salátával
    0

    A burgonyákat félig főzzük meg héjában, majd vékonyan kenjük be olajjal és süssük tovább alufóliával betekerve középmeleg (180 fokos) sütőben....

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Francia túrós kuglóf
    2

    Külön-külön tálban keverjük össze a száraz és nedves anyagokat. Ha kész vagyunk, akkor keverjük össze a 2 tál tartalmát, és alaposan keverjük...

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Képviselőfánk eperrel
    151

    Az eperből néhány szemet félreteszünk a díszítéshez, a tejszínt habbá verjük és hozzákeverjük a tehéntúrót. A zselatint hideg vízbe áztatjuk,...

    • 8 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Epres muffin
    18

    A sütőt 180°C-ra melegítjük. A muffinforma mélyedéseit kikenjük, vagy papírformákat teszünk bele. Az epret megmossuk és egy nagyobb szűrőn...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Epres rétes
    256

    A rétestésztához valókat langyos, ecetes vízzel, jó alaposan kidolgozzuk. Hosszasan dagasztjuk, hogy teljesen sima, lágy tésztát kapjunk. Akkor...

    • 4 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Epres túrókrém
    27

    Törjük át a túrót, majd keverjük ki a porcukorral, vaníliás cukorral, és a citrom héjával. Ezután a masszához adjuk hozzá a megmosott és...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Szeder torta
    17

    A villával összetört túróhoz keverünk, 10 dkg cukrot, a lisztet, kakaót, a 3 tojást és a citrom héját. Mossuk meg a szedret és 15 dkg-ot vágjunk...

    • 4 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Ribizlis pohárkrém
    11

    A túrót szitán áttörjük és elkeverjük a joghurttal. Mézet és citromlevet adunk hozzá. A narancsot meghámozzuk és kockára vágjuk. A ribizlivel...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Epres-túrós rétes
    11

    Az epret vágjuk kockára, és keverjük össze a túróvak, citromhéjjal, porcukorral és tejföllel. A réteslapokat hajtogassuk ki, és locsoljuk...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Farmer saláta
    6

    Az apróra vágott zöldségeket összekeverjük. Figyeljünk arra, hogy egyforma nagyságúak legyenek! Jó alaposan keverjük össze őket! Egy tálban...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >