tehéntúró

A túró egy lágy aludttejrögökből álló, fehér színű tejtermék, mely a lefölözött aludttej felforralása során kicsapódó kazein. Ipari gyártása úgy történik, hogy a pasztőrözött sovány tejet tejsavbaktérium kultúrával oltják be. A tejalvadékot a tejsavótól centrifugálással választják szét. Ezután a túrót egyenletes masszává passzírozzák. Nem kell érlelni. Tömegének 80%-a víz. Többféle zsírtartalommal hozzák forgalomba. A sovány túróhoz csomagolás előtt nem adnak tejszínt. A félzsíros és zsíros túrókhoz tejszínt adnak, hogy beállítsák a zsírtartalmat.
Általában érleletlen fehér sajtnak, túrósajtnak nevezik a legtöbb helyen az ezzel az eljárással készült túrót.

  • Habos-ribizlis túrókrém
    14

    A ribizlit alaposan turmixoljuk le. A tejszínt kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a leturmixolt ribizlit és szép lassan elkeverjük. A túrót áttörjük...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Gombás metélt
    1

    A gombát megtisztítjuk, megmossuk, és felszeleteljük, a hagymát, a fokhagymát és a petrezselymet finomra aprítjuk. Serpenyőben felforrósított...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Fűszeres túró zöldséghasábokkal
    2

    A túrót a tejszínnel és a sóval kikeverjük (sűrű mártás állagú legyen), majd kettévesszük. Az egyik felébe apróra vágott metélőhagymát,...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Fűszeres túrókrém rozskenyérrel
    0

    A túrót átpasszírozzuk. A snidlinget, a kaprot, a petrezselymet megmossuk, apróra vágjuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk....

    • 2 személyre
    • 15 perc
    Részletek >
  • Fűszeres túrókrém kapribogyóval
    1

    A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat és a sót, habosra keverjük, majd a fűszereket és a finomra vágott fűszernövényeket is belekeverjük....

    • 4 személyre
    • 15 perc
    Részletek >
  • Fűszeres túrókrém
    1

    A túrót összetörjük egy villával, hozzáadjuk a joghurtot és a fûszereket. A hagymát apróra vágjuk, esetleg reszeljük, és az egészet alaposan...

    • 4 személyre
    • 15 perc
    Részletek >
  • Szezámmagos rántott gomba
    3

    25 dkg szalonnát vékony csíkokra vágunk, ropogósra kisütünk. A sült szalonnát összekeverjük 50 dkg tehéntúróval. A champignon gombát előzőleg...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Túrógombóc
    11

    A 40 dkg túrót összetörjük (legjobb a házi túró), majd összekeverjük a 3 tojás sárgájával, 5 dkg vajjal, 1 evőkanál porcukorral, 2 evőkanál...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Túrógombóc vaníliás cukorral
    117

    A vajat, a tojást és a sót jól elkeverjük. Hozzáadjuk az áttört túrót, zsemlemorzsát, búzadarát és a sütőporral elkevert lisztet. Összegyúrjuk,...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Fokhagymás burgonyás pogácsa
    9

    A hozzávalókból sima tésztát gyúrunk, cipóvá formáljuk és folpackba csomagolva, egy éjszakán át, hűtőben tartjuk. Másnap jól lisztezett...

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >