tehéntúró

A túró egy lágy aludttejrögökből álló, fehér színű tejtermék, mely a lefölözött aludttej felforralása során kicsapódó kazein. Ipari gyártása úgy történik, hogy a pasztőrözött sovány tejet tejsavbaktérium kultúrával oltják be. A tejalvadékot a tejsavótól centrifugálással választják szét. Ezután a túrót egyenletes masszává passzírozzák. Nem kell érlelni. Tömegének 80%-a víz. Többféle zsírtartalommal hozzák forgalomba. A sovány túróhoz csomagolás előtt nem adnak tejszínt. A félzsíros és zsíros túrókhoz tejszínt adnak, hogy beállítsák a zsírtartalmat.
Általában érleletlen fehér sajtnak, túrósajtnak nevezik a legtöbb helyen az ezzel az eljárással készült túrót.

  • Töltött túrós palacsinta
    9

    A túrót, lisztet, sót, tejet, tojásokat és apróra vágott petrezselymet simára keverünk, majd 30 percig állni hagyjuk, hogy a liszt megduzzadjon....

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Túrós fánkom
    8

    A túrót, tojást, cukrot, sót dolgozza össze, majd keverje bele a sütőporos lisztet. Evőkanál segítségével, szaggassa a forró olajba. Tálalhatja...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Nyári palacsinta
    18

    A szokott módon, 20 db palacsintát sütünk. 25 dkg tehéntúrót habosra kavarunk, 2 tojássárgájával és 10-15 dkg porcukorral. 1 csomag vaníliás...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Túrós-almás turmix
    5

    A hozzávalókat összeturmixoljuk és készen is van. Kicsit sűrű lesz, a tojás és a túró miatt.

    • 4 személyre
    • 15 perc
    Részletek >
  • Nyári túrós palacsinta
    13

    A szokott módon, 20 db palacsintát sütünk. 25 dkg tehéntúrót, habosra kavarunk 2 tojássárgájával és 10-15 dkg porcukorral. 1 csomag vaníliás...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Rakott meggyes túrós
    9

    A meggyet kimagozom, a túrót áttöröm. Magas falú tepsit (27 x 37 cm) kikenek diónyi margarinnal, meghintem zsemlemorzsával. Felteszek forrni...

    • 8 személyre
    • 85 perc
    Részletek >
  • Túrós bukta
    17

    A lisztet, tejet, élesztőt, 15 dkg cukrot, mézet és sót összekeverem, majd legalább 30 percig pihentetem. Közben elkészítem a tölteléket....

    • 8 személyre
    • 125 perc
    Részletek >
  • Réteges túrós csúsza
    120

    Egy 3 literes lábosba 2 liter vizet öntünk. Ebbe tesszük a sót és két evőkanál olajat. Amikor forr, beleöntjük a tésztát és 10 perc alatt...

    • 5 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Puliszka torta
    15

    A puliszka elkészítése: A kukoricadarát egy 2 literes lábosba öntjük, hozzáadjuk a fűszereket, majd a 8 dl hideg vizet. Jól elkeverjük és...

    • 5 személyre
    • 85 perc
    Részletek >
  • Barackos-túrós pite
    16

    A barackot kockákra vágjuk. A töltelékhez, a túrót elkeverjük a vaníliás cukorral, két tojás sárgájával, reszelt citromhéjjal és 10 dkg...

    • 12 személyre
    • 60 perc
    Részletek >