tehéntúró

A túró egy lágy aludttejrögökből álló, fehér színű tejtermék, mely a lefölözött aludttej felforralása során kicsapódó kazein. Ipari gyártása úgy történik, hogy a pasztőrözött sovány tejet tejsavbaktérium kultúrával oltják be. A tejalvadékot a tejsavótól centrifugálással választják szét. Ezután a túrót egyenletes masszává passzírozzák. Nem kell érlelni. Tömegének 80%-a víz. Többféle zsírtartalommal hozzák forgalomba. A sovány túróhoz csomagolás előtt nem adnak tejszínt. A félzsíros és zsíros túrókhoz tejszínt adnak, hogy beállítsák a zsírtartalmat.
Általában érleletlen fehér sajtnak, túrósajtnak nevezik a legtöbb helyen az ezzel az eljárással készült túrót.

  • Túrós palacsinta
    16

    Fél kg tehéntúrót, 1 tojást, ízlés szerinti cukrot, reszelt citromhéjat, csipet sót, mazsolát, összekeverünk, majd betöltjük a palacsintába. ...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Fanta szelet kicsit másként
    20

    A tojásfehérjékből kemény habot verünk, a cukor folyamatos hozzáadásával, majd hozzákeverjük a tojások sárgáját, és lazán a lisztet, a...

    • 8 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Túrókrémes rakott piskóta
    125

    A tojások sárgáját keverjük ki a cukor harmadával, a vaníliás cukorral és az áttört túróval. A tojások fehérjét verjük kemény habbá,...

    • 6 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Túrós pogácsa
    4

    A sütőt előmelegítjük, 200 °C-ra. Az összetevőket alaposan összegyúrjuk, majd letakarjuk a tésztát, és 20 percig hűtőben pihentetjük. Nyújtsuk...

    • 10 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Túró turmix torta
    7

    A tehéntúrót felezzük meg, a zselatint leírás szerint olvasszuk fel. A margarint olvasszuk fel, a túró egyik felét tegyük turmixgépbe. Tegyük...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Túrós kuglóf
    16

    A túrót szitán áttörjük. A lisztet a sütőporral összeforgatjuk. A margarint először magában, majd a kétféle cukorral habosra keverjük....

    • 12 személyre
    • 70 perc
    Részletek >
  • Túrós pogácsa
    16

    A reszelt sajt és a tojások kivételével (ezek a tetejére kellenek), a hozzávalókat összegyúrjuk, és 15-20 percet pihentetjük. 2 cm vastagra...

    • 6 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Narancsos túrótorta
    15

    Keverjük ki a vajat a cukorral, majd morzsoljuk el a sütőporral elkevert liszttel. A tojásokat keverjük habosra a tejjel (a legjobb a robotgép...

    • 6 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Sajtos vagy szezámmagos sós süti
    21

    A lisztet, az ízlés szerinti mennyiségű sót, a margarint és a tehéntúrót összegyúrjuk. Az így elkészült massza állhat is valamennyit a hűtőben,...

    • 5 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Mazsolás-túrós palacsinta
    12

    A tehéntúrót simára keverjük a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a citromlével, a sóval és annyi porcukorral (vagy édesítőszerrel),...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >