száraztészta

A tésztakészítés nagyon régi időkre nyúlik vissza. Már az etruszkok, rómaik korának is fontos tápláléka volt. A keleti konyhákban szintén régóta jelentős élelmiszer, ez alól talán India képez kivételt, ahol kisebb jelentőségű.
Európában durum búzából, búzából készülnek a tészták általában, Ázsiában a búzaliszten kívül rizslisztből, hajdinalisztből vagy esetleg hüvelyesek lisztjéből.
A tésztakészítést és a tésztával készült ételeket vitathatatlanul az olasz konyha fejlesztette tökéletesre és a legváltozatosabbra.

  • Tejszínes-sajtos rakott tészta
    43

    A száraz tésztát forró, sós vízben megfőzöm, a szokásos módon. Leszűröm, majd félreteszem. A sonkát apróra darabolom, a gombát lecsöpögtetem...

    • 6 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Mákos tészta
    12

    A tésztát 4-5 l forró (lobogó), sós, zsíros vízben kifőzzük. Ez kb. 15 percig tart (onnan lehet megtudni, kész van-e már, hogy ha a tésztát...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >