száraztészta

A tésztakészítés nagyon régi időkre nyúlik vissza. Már az etruszkok, rómaik korának is fontos tápláléka volt. A keleti konyhákban szintén régóta jelentős élelmiszer, ez alól talán India képez kivételt, ahol kisebb jelentőségű.
Európában durum búzából, búzából készülnek a tészták általában, Ázsiában a búzaliszten kívül rizslisztből, hajdinalisztből vagy esetleg hüvelyesek lisztjéből.
A tésztakészítést és a tésztával készült ételeket vitathatatlanul az olasz konyha fejlesztette tökéletesre és a legváltozatosabbra.

  • Epres-túrós tészta
    62

    A tésztát egy teflon, vagy tapadás mentes edénybe öntjük pici olajjal és pár percig pirítjuk. Felöntjük tejjel, hogy jócskán ellepje. Hozzáadjuk...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • 15 perces leves
    35

    A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. Egy kisebb fazékban zsírt olvasztunk és rádobjuk a hagymát. A répát és a krumplit megpucoljuk és...

    • 5 személyre
    • 10 perc
    Részletek >
  • Gyors tonhalas tészta
    7

    A tésztát megfőzzük sós, pici, olajos vízben. A tonhalat egy tálba öntjük, hozzáadjuk a tejfölt, a zúzott fokhagymát, a kockákra vágott...

    • 2 személyre
    • 15 perc
    Részletek >
  • Farfalle arabiata
    16

    Előkészítés: A tésztát kifőzzük, leöblítjük. Ha friss paradicsomot használunk, akkor pár pillanatra forrásban lévő vízbe tesszük, majd...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Sajtos rakott tészta
    60

    A tésztát a szokásos módon kifőzzük, olajos-sós vízben, majd lecsepegtetjük. Egy lábosban, vagy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a margarint,...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Hagyományos vargabéles
    109

    Előkészítés: A mazsolát meleg vízbe beáztatjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A tésztát /cérnametéltet/sós vízben kifőzzük. A túrót szitán...

    • 8 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Tejszínes gombás tészta
    27

    A száraztésztát sós, lobogó vízben kifőzzük. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük és pár csepp olaj kíséretében megpirítjuk. Sózzuk,...

    • 2 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Egyszerű grízes tészta
    5

    Az olajat felmelegítjük, beleöntjük a búzadarát és állandóan kevergetve kicsit megpirítjuk. Lehúzzuk a tűzről és hagyjuk kicsit kihűlni,...

    • 2 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Csőben sült
    21

    Kevés olajon fehéredésig pirítom a darált húst, sózom, borsozom és fokhagymanyomó segítségével hozzáadom a gerezdeket. Nem kell hozzá vizet...

    • 2 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Tengerszemi csukapörkölt túrós csuszával
    156

    Leírás: 1. Kelj fel korán hajnalban. (1.kép) 2. Fogj egy csukát. (2.kép) 3. Hívj segítséget, (3.kép), 4. Tisztítsd meg, (4.kép)...

    • 6 személyre
    • 50 perc
    Részletek >