száraztészta

A tésztakészítés nagyon régi időkre nyúlik vissza. Már az etruszkok, rómaik korának is fontos tápláléka volt. A keleti konyhákban szintén régóta jelentős élelmiszer, ez alól talán India képez kivételt, ahol kisebb jelentőségű.
Európában durum búzából, búzából készülnek a tészták általában, Ázsiában a búzaliszten kívül rizslisztből, hajdinalisztből vagy esetleg hüvelyesek lisztjéből.
A tésztakészítést és a tésztával készült ételeket vitathatatlanul az olasz konyha fejlesztette tökéletesre és a legváltozatosabbra.

  • Spenótos tészta
    9

    A száraztésztát kifőzzük, a leveles spenótot az olajon megdinszteljük a fokhagymával. Rámorzsoljuk a rokfort sajtot (vagy valamilyen penészes...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Legény lakoma
    194

    Teszek fel vizet forrni, 1 ek. étolajjal. A kockázott bacon szalonnát, 3 ek. étolajon, pirosra pirítom. (Ha sok zsírja sül ki a szalonnának,...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Káposztás vargabéles
    16

    A káposzta külső leveleit leszedjük, majd félbevágjuk és almareszelőn lereszeljük. Kissé megsózzuk, majd egy 4 literes lábosba olajat öntünk...

    • 10 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Sertéspörkölt csigatésztával
    35

    A húst felkockázom, a hagymát és a fokhagymát apróra, a paprikát vékony csíkokra, a paradicsomot kisebb kockákra vágom. Kevés olajban elkezdem...

    • 4 személyre
    • 70 perc
    Részletek >
  • Túrós tészta szalonnával
    39

    A tésztát sós vízben kifőzzük, majd hideg vízzel átöblítjük és tűzre téve, kevés olajon átforgatjuk. A szalonnát felkockázzuk és megpirítjuk. A...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Halas tésztasaláta
    5

    A tésztát sós vízben kifőzöm, lecsöpögtetem és öntök rá 1 ek. olívaolajat. A sárgarépát vékony, a póréhagymát vastagabb szeletekre...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Grenadírmars alias krumplis tészta
    25

    A burgonyát megpucolom, felkockázom és enyhén sós vízben megfőzöm. A tésztát (gyermelyi fodros nagykocka), forrásban lévő, sós vízben kifőzöm. A...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Masni tészta saláta
    16

    A tésztát enyhén sós vízben kifőzöm, én masni tésztát választottam, mert az olyan elegáns és jól mutat a tányéron. Közben felaprítom...

    • 8 személyre
    • 25 perc
    Részletek >
  • Virslivel töltött túrós csusza
    13

    Egy lábosban, sós vízben, kifőzzük a tésztát. Leszűrjük, majd hideg vízzel leöblítjük. Közben a túrót, tejfölt, tojást, ételízesítőt,...

    • 8 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Brokkolis tészta csirkemellel
    29

    A brokkolit sós vízben megfőzöm. A tésztát sós vízben megfőzöm. A csirkemelleket vékony csíkokra vágom, sózom, meglocsolom szójaszósszal...

    • 2 személyre
    • 30 perc
    Részletek >