száraztészta

A tésztakészítés nagyon régi időkre nyúlik vissza. Már az etruszkok, rómaik korának is fontos tápláléka volt. A keleti konyhákban szintén régóta jelentős élelmiszer, ez alól talán India képez kivételt, ahol kisebb jelentőségű.
Európában durum búzából, búzából készülnek a tészták általában, Ázsiában a búzaliszten kívül rizslisztből, hajdinalisztből vagy esetleg hüvelyesek lisztjéből.
A tésztakészítést és a tésztával készült ételeket vitathatatlanul az olasz konyha fejlesztette tökéletesre és a legváltozatosabbra.

  • Vajdasági halászlé
    0

    A zsírba beletsszük a kockára vágott vöröshagymát, majd addig piritjuk még áttetsző nem lesz. Ha ez megvan akkor felöntjük tetszés szerint...

    • 5 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Brokkoliszószos csirkemell masnitésztával
    17

    A csirkemellet alaposan megtisztítjuk, és felkockázzuk, majd hagyjuk lecsöpögni. 3 ek. olajat hevítünk, amin a husit fehéredésig pirítjuk. Felöntjük...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Amerikai sajtos tészta
    33

    A tejet felforraljuk. A tésztát forrásban lévő vízbe tesszük, és félkeményre főzzük. A vajat megolvasztjuk, belekanalazzuk a lisztet, és...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Soknás-baconos rakott tészta
    53

    A tésztát a szokásos módon, lobogó, sós-olajos vízben megfőzzük, leszűrjük és félretesszük. A szalonnát és a sonkát apróra kockázzuk,...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Túrós csusza füstölt szalonnával
    29

    A száraztészták közül, a legalkalmasabb a fodros nagykocka. Én is ebből készítem, de jó lehet még a lebbencs tészta is. A szalonnát apró...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Különleges vargabéles
    13

    A tojásokat kettévesszük, a fehérjét külön tálba tesszük, a sárgáját egy magas falu edénybe. Először a tojás fehérjét kemény habbá...

    • 6 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Kifőtt tészta pestóval
    6

    A tésztát (ehhez a kajához, én orsót használok) sós vízben felteszem főni, közben egy másik lábosban a felkockázott szalonnát kiolvasztom,...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Káposztás tészta
    30

    A káposztát lereszelem, majd besózom és kb. fél órát hagyom állni. Közben a tésztát sós vízben megfőzöm. A káposzta levét kinyomkodom,...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Csirkeragu leves lestyánnal
    10

    Megpirítom az apróra vágott hagymát, majd az ugyancsak apróra vágott fokhagymát. Ezután beleteszem a húst, borssal meghintem, majd fehéredésig...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Tejszínes-gombás penne 2
    8

    Egy kevés zsiradékon megpároljuk a hagymát, fokhagymát. Sózzuk és borsozzuk, beletesszük a gombát, majd egy pici vizet teszünk bele. Ha már...

    • 5 személyre
    • 30 perc
    Részletek >