szárazbab

A szárazbab fehérje tartalma tízszerese a burgonyáénak, a zöldbabé alacsonyabb. Száraz formában magas a rosttartalma, mely gyakorlatilag emésztés nélkül kerül a bélbe, így gyakran felfújódást okoz.A száraz bab szín, forma és méretgazdagság szinte felsorolhatatlan. Az apró fehér és fekete fajtáktól a lila, barna színű nagy szeműig minden változatot megtalálunk. Főzés előtt egy éjszakára langyos vízbe áztatjuk, s az áztató lét kiöntjük. Nagyon változatos téli ételek készülnek belőle - leves, főzelék, sólet, babpüré, babsaláta. Jól és hosszú ideig tárolható. Kedvelt saláta alapanyag a babcsíra.

  • Sólet cserépedényben
    238

    Előző este beáztatjuk a babot.(1. fotó) Másnap a cserép edényt beáztatjuk (2. fotó), a hagymát megpucoljuk és a zsiradékon meg pirítjuk (4....

    • 4 személyre
    • 180 perc
    Részletek >
  • Csülkös bableves
    269

    A babot és a csülköt előző este (vacsora esetén aznap reggel), hideg vízbe áztatjuk. Másnap (vagy délután) egy éles késsel a csülköt apró...

    • 6 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Babgulyás kockával
    1

    A babot (jó, ha előző nap beáztatjuk) bőséges vízben főni teszem 2-3 babérlevéllel. Én csak akkor sózom, vagy ízesítem sós anyaggal, ha...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Jókai bableves virslivel
    15

    Először a babot beáztatjuk vízben, és egy éjszakát állni hagyjuk. A csülköt feltesszük főni, közben megtisztítjuk a zöldségeket, majd...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >