szárazbab

A szárazbab fehérje tartalma tízszerese a burgonyáénak, a zöldbabé alacsonyabb. Száraz formában magas a rosttartalma, mely gyakorlatilag emésztés nélkül kerül a bélbe, így gyakran felfújódást okoz.A száraz bab szín, forma és méretgazdagság szinte felsorolhatatlan. Az apró fehér és fekete fajtáktól a lila, barna színű nagy szeműig minden változatot megtalálunk. Főzés előtt egy éjszakára langyos vízbe áztatjuk, s az áztató lét kiöntjük. Nagyon változatos téli ételek készülnek belőle - leves, főzelék, sólet, babpüré, babsaláta. Jól és hosszú ideig tárolható. Kedvelt saláta alapanyag a babcsíra.

  • Paradicsomos bab egytál - picadillo
    55

    A babot előző este beáztattam, másnap sós, babérleveles vízben előfőztem. A húst (pulyka felső-comb filé) apró kockákra vágtam, először...

    • 8 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Babgulyás 2
    337

    A babot (jó, ha előző nap beáztatjuk) bőséges vízben, főni teszem, 2-3 babérlevéllel, majd sózom. Ha félig puha, más, mert tapasztalatok szerint,...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Jókai bableves 2
    8

    Az előkészített babot a csülökkel (2-2,5 liter hideg vízben), tedd fel főni. Add hozzá a megtisztított, de egyben hagyott répákat, a zellert...

    • 6 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Tepsis bab
    50

    Apróra vágjuk a hagymát és vajban kicsit megdinszteljük. Hozzáadjuk a paradicsompürét, fűszerezzük. Beletesszük a húst is, majd főzzük, míg...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Csülkös-kolbászos bableves
    24

    A hagymát apróra vágjuk és kevés zsíron megdinszteljük, üvegesre. Rátesszük a kockára vágott húst, pirospaprikát, kevés vizet öntünk rá...

    • 4 személyre
    • 70 perc
    Részletek >
  • Bogrács babgulyás
    110

    A húst, 2×2 cm méretű kockákra vágom. Az apróra vágott hagymát a zsíron, vagy olajon megfonnyasztom. Hozzáadom a paprikát, valamint a húskockákat....

    • 6 személyre
    • 200 perc
    Részletek >
  • Bab paprikás
    79

    A babot már egy nappal előbb beáztatjuk. A karajról (oldalassal is készíthetjük) kiolvasztjuk, lesütjük a zsiradékot, a felkockázott csülköt...

    • 6 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Bableves füstölt csülökkel
    31

    A babot előző nap átmossuk, beáztatjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, hasábokra vágjuk. A hagymákat apróra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk. A...

    • 6 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Bableves
    65

    A babot előző este beáztatjuk, másnap hideg vízben kezdjük el főzni, amikor félig megfőtt hozzáadjuk a fűszereket(fél kávéskanál őrölt...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Füstölt bableves
    10

    A szárazbabot pár órával korábban, vagy előző este hideg vízbe beáztatjuk. A füstölt csülköt, lehetőleg csontosan, feltesszük hideg vízben...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >