szárazbab

A szárazbab fehérje tartalma tízszerese a burgonyáénak, a zöldbabé alacsonyabb. Száraz formában magas a rosttartalma, mely gyakorlatilag emésztés nélkül kerül a bélbe, így gyakran felfújódást okoz.A száraz bab szín, forma és méretgazdagság szinte felsorolhatatlan. Az apró fehér és fekete fajtáktól a lila, barna színű nagy szeműig minden változatot megtalálunk. Főzés előtt egy éjszakára langyos vízbe áztatjuk, s az áztató lét kiöntjük. Nagyon változatos téli ételek készülnek belőle - leves, főzelék, sólet, babpüré, babsaláta. Jól és hosszú ideig tárolható. Kedvelt saláta alapanyag a babcsíra.

  • Fehérbab főzelék tejszínnel
    22

    A babot a főzés előtti este beáztatom. Sós vízben felteszem főni a babérlevelekkel és a fokhagymával. Kevés ecetet is adok hozzá. A csombort...

    • 6 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Tejfölös babfőzelék
    21

    A babot előző este átmosom, beáztatom. Felteszem főlni 2 db babérlevéllel, sóval, egész borssal. Mikor kezd megpuhulni a bab, kevés olajon,...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Bableves csülökkel
    16

    A babot legalább 7-8 órára, hideg vízben áztatjuk. Egy magas fazékba főni tesszük a mosott, darabolt csülköt, a tisztított hagymát, egy összekötözött...

    • 6 személyre
    • 160 perc
    Részletek >
  • Csülkös-káposztás bableves
    17

    Az előző nap beáztatott babot, a csülökhúst sóval, babérlevéllel, köménymaggal fűszerezzük, és 1,5 liter hideg vízben feltesszük főni....

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Babgulyás marhalábszárral
    26

    A megmosott és átválogatott babot, előző este beáztatom. Másnap az áztatóvizet leöntöm, és 7,5 dl tiszta vízbe teszem. Puhára főzöm....

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Babgulyás 3
    65

    A megmosott és átválogatott babot, előző este beáztatom. Másnap az áztatóvizet leöntöm és 7,5 dl tiszta vízbe teszem, majd puhára főzöm....

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Bableves 2
    19

    A babot, pár órára vízbe áztatjuk. Ha száraz babot használunk, akkor ajánlatos egy éjszakát áztatni a vízben. A sárgarépát és a fehérrépát...

    • 6 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Bableves füstölt hússal
    21

    A szárazbabot és füstölt húst előző este, hideg vízbe beáztatom. Másnap egy nagy kuktában, a finomlisztből és olajból világosbarna rántást...

    • 8 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Bableves kolbásszal
    20

    Előkészítés: A babot előző nap beáztatjuk. A hagymákat apróra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk. A kolbászt karikára vagy fél karikákra...

    • 6 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Csilis bab tarhonyával, akár vegetáriánusoknak is
    20

    Mivel ez az étel vegetáriánus módon is elkészíthető, csak annyit kell tenni, hogy a darált húst elhagyni, 0.5 kiló tarhonyával helyettesíteni,...

    • 10 személyre
    • 180 perc
    Részletek >