szalonna

Szalonnának az állatok bőre alatt lévő vékonyabb-vastagabb, a hústól jól elválasztható, feldolgozásra önállóan is alkalmas és a hájnál rostokban dúsabban ellátott zsírréteget nevezzük. A szalonna legegyszerűbb tartósítása az úgynevezett sózott, - vagy fehér, alföldi sózott szalonna. Az erre szánt több ujjnyi darabokat vastagon sózzák és szellős hűvös helyen tárolják. Fogyasztása nyersen, nyárson sütve, vagy bográcsban főzéskor zsírzóként történik . Hosszabban tárolva avasodni kezd, s ilyenkor jellegzetes illat és aroma anyagok jelennek meg és színe is előbb elefántcsont, majd egyre érettebb sárga színűre változik. Sokan igazán csak ekkor szeretik fogyasztani.
Az elterjedtebb tartósítási módszer a sóban és esetleg még fűszerekben napokig, esetleg hetekig tartó pácolás utáni füstölés. Mivel ilyenkor a szalonna csak a belőle távozó folyadékban áll - semmiféle páclevet nem kap - száraz, vízvesztő / dehidráló / pácolásnak tekinthető. Felhasználása ugyanaz, mint a fehér szalonnáé, tetézve azzal, hogy húsok spékelésére ez alkalmasabb. Kellően megfüstölve, szellős, hideg helyen tartva szinte korlátlan ideig fogyasztható.

  • Carbonara eredeti olasz módra
    54

    A tésztát megfőzöm. A szalonnát, ami a legjobb, ha pancetta, kisebb csíkokra vágjuk. A fokhagymát kézzel összenyomom, kevés olívaolajat teszek...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Lecsós hal
    6

    A halat kisebb szeletekre vágjuk és beirdaljuk, majd enyhén megsózzuk. Egy kevés zsírt felforrósítunk a bográcsban és a lisztbe forgatott halszeleteket...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Vörösboros marhapörkölt bográcsban
    13

    A szalonnát kiolvasztom kis tűzön, majd a hagymát megpuhítom/pirítom rajta. Leveszem a bográcsot a tűzről és ha kihűlt, 2 kiskanál pirospaprikát...

    • 4 személyre
    • 180 perc
    Részletek >
  • Túrós tészta piritott szalonnával
    33

    A tésztát sós vízben megfőzzük. A húsos sonkáról leszedjük a bőrt és kockákra vagdossuk, majd ropogósra sütjük. Egy tálat ki kell kenni...

    • 2 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Szarvas ragu
    8

    A kockázott szalonnát megdinszteljük olajon, majd beletesszük a kockára vágott húst. Hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott hagymát és rövid...

    • 4 személyre
    • 150 perc
    Részletek >
  • Hidegtál 1
    21

    A főtt sonkát és főtt, házi szalonnát felszeleteljük és egy tálra rakjuk őket. A tojásokat megfőzzük és szintén a tálra helyezzük.

    • 6 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Paprikás krumpli 3
    6

    A szalonnát apróra vágva, a zsíron megpirítjuk, majd rátesszük a kb. 0,5 cm-es kockára vágott hagymát. Ha a hagyma megpuhult, rátesszük az...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Rizses lecsó
    20

    A paprikát kicsumázom, karikákra vágom, a paradicsomokat nyolcadolom. A szeletelt szalonnákat kiolvasztom, az apróra vágott hagymát aranysárgára...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Rántotta 2
    20

    A szalonnát apró kockára vágva, kevés zsíron megpirítjuk, majd megfonnyasztjuk rajta a karikára vágott hagymát. Ezután beletesszük a kicsumázott,...

    • 1 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Hagymás hús
    178

    Kb. 1 kg krumplit meghámozunk és felkarikázzuk. Egy kb. 40 x 25 cm-es tepsit, vagy jénait kikenünk zsírral, vagy olajjal és a krumplikarikák felét,...

    • 6 személyre
    • 50 perc
    Részletek >