szalonna

Szalonnának az állatok bőre alatt lévő vékonyabb-vastagabb, a hústól jól elválasztható, feldolgozásra önállóan is alkalmas és a hájnál rostokban dúsabban ellátott zsírréteget nevezzük. A szalonna legegyszerűbb tartósítása az úgynevezett sózott, - vagy fehér, alföldi sózott szalonna. Az erre szánt több ujjnyi darabokat vastagon sózzák és szellős hűvös helyen tárolják. Fogyasztása nyersen, nyárson sütve, vagy bográcsban főzéskor zsírzóként történik . Hosszabban tárolva avasodni kezd, s ilyenkor jellegzetes illat és aroma anyagok jelennek meg és színe is előbb elefántcsont, majd egyre érettebb sárga színűre változik. Sokan igazán csak ekkor szeretik fogyasztani.
Az elterjedtebb tartósítási módszer a sóban és esetleg még fűszerekben napokig, esetleg hetekig tartó pácolás utáni füstölés. Mivel ilyenkor a szalonna csak a belőle távozó folyadékban áll - semmiféle páclevet nem kap - száraz, vízvesztő / dehidráló / pácolásnak tekinthető. Felhasználása ugyanaz, mint a fehér szalonnáé, tetézve azzal, hogy húsok spékelésére ez alkalmasabb. Kellően megfüstölve, szellős, hideg helyen tartva szinte korlátlan ideig fogyasztható.

  • Rakott skót tojás
    12

    A zsemlét vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, hússal, nyers tojással, sóval, borssal, őrölt paprikával és zsemlemorzsával összedolgozzuk. 1 db vöröshagymát...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Töltött burgonya
    11

    A burgonyát megmossuk és héjában megfőzzük. Miután megfőtt, megpucoljuk, kettévágjuk és kivágjuk a belsejét. A vöröshagymát, szalonnát,...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Rakott krumpli Hopi módra
    19

    A krumplit kicsit megfőzzük, majd karikákra vágjuk. A kolbászt is karikázzuk, a szalonnát felcsíkozzuk, a hagymát szeletekre vágjuk. A tojást...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Slambuc 3
    11

    A kockára vágott, félig kiolvasztott szalonna zsírjában, gyakori keverés közben, megpirítjuk a csuszatésztát, majd beletesszük a finomra vágott...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Rizses lecsó
    14

    A kockára vágott, kissé kiolvasztott szalonna zsírjában, megfonnyasztjuk a hagymát. Meghintjük paprikával és hozzáadjuk a cikkekre vágott...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Túrós nokedli fokhagymás tejföllel, sajttal
    22

    A túrót elkeverem a 3 egész tojással, villával összetöröm, majd hozzáadom a lisztet. Annyi vízzel, hogy nokedli keménységű tésztát kapjak,...

    • 6 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Mexikói bab marhahússal
    10

    Vágjuk a füstölt szalonnát kockákra és süssük ki. A zsírján pároljuk meg az apróra vágott vöröshagymát, majd adjuk hozzá a marhahúst...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Lecsós halszeletek
    4

    A szalonnát felkockázzuk és kiolvasztjuk. A hagymát finomra vágjuk és rászórjuk a szalonnára. Sózzuk és addig pirítjuk, ameddig üveges nem...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Brassói aprópecsenye 1
    128

    A szalonnát felaprítjuk és kiolvasztjuk. A zsírját leöntjük, amint kisült és ebbe sütjük meg a kockára vágott, főtt burgonyát. A szalonnapörcre...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Tarhonyás lecsó
    111

    A paprikát szeletekre vágom, majd még ezeket is kettévágom. A paradicsomot leforrázom és lehúzom róla a héját, majd apró kockákra vágom....

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >