szalonna

Szalonnának az állatok bőre alatt lévő vékonyabb-vastagabb, a hústól jól elválasztható, feldolgozásra önállóan is alkalmas és a hájnál rostokban dúsabban ellátott zsírréteget nevezzük. A szalonna legegyszerűbb tartósítása az úgynevezett sózott, - vagy fehér, alföldi sózott szalonna. Az erre szánt több ujjnyi darabokat vastagon sózzák és szellős hűvös helyen tárolják. Fogyasztása nyersen, nyárson sütve, vagy bográcsban főzéskor zsírzóként történik . Hosszabban tárolva avasodni kezd, s ilyenkor jellegzetes illat és aroma anyagok jelennek meg és színe is előbb elefántcsont, majd egyre érettebb sárga színűre változik. Sokan igazán csak ekkor szeretik fogyasztani.
Az elterjedtebb tartósítási módszer a sóban és esetleg még fűszerekben napokig, esetleg hetekig tartó pácolás utáni füstölés. Mivel ilyenkor a szalonna csak a belőle távozó folyadékban áll - semmiféle páclevet nem kap - száraz, vízvesztő / dehidráló / pácolásnak tekinthető. Felhasználása ugyanaz, mint a fehér szalonnáé, tetézve azzal, hogy húsok spékelésére ez alkalmasabb. Kellően megfüstölve, szellős, hideg helyen tartva szinte korlátlan ideig fogyasztható.

  • Tükörtojásos pirítós
    15

    Egy serpenyőben szalonnát pirítunk, szinte szárazon. A szalonna zsírjára rakjuk a kenyeret, amelynek mindkét oldalát megsütjük. A tojást...

    • 2 személyre
    • 15 perc
    Részletek >
  • Kapros túrókrém
    7

    Fél kiló tehéntúrót áttörök a krumplinyomóval. Hozzákeverek egy ujjnyi vastag, füstölt szalonnából készült, kihűlt pörcöt, a zsírjával...

    • 4 személyre
    • 15 perc
    Részletek >
  • Parasztos rántotta
    19

    A füstölt szalonnát és kolbászt, kis zsírban kisütjük, a zsírjában a hagymát aranysárgára pirítjuk. Visszatesszük a szalonnát, majd ráöntjük...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Magyaros rántotta
    18

    A csíkokra vágott kolozsvári szalonnát kissé kiolvasztjuk, majd beletesszük a hagymaszeleteket, megfonnyasztjuk és kissé megpirítjuk. Végül...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Sült cukkinis-szalonnás rizs
    13

    A vajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát és a zöldpaprikát. Hozzáadjuk a kockákra szeletelt szalonnát és a meghámozott, szintén...

    • 1 személyre
    • 25 perc
    Részletek >
  • Tejszínes csirke aszalt paradicsommal és szalonnával
    34

    A csirkemellet kisebb csíkokra vágjuk, a fokhagymát, amit egy késsel összenyomtunk, kevés olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a csirkemellet...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Túrós tésztával rakott lecsó
    8

    A paprikát, paradicsomot és a hagymát felkarikázzuk, sózzuk és 3 ek. napraforgó-olajon megpároljuk. Sós vízben a tésztát megfőzzük, majd...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Tojásos rakott krumpli
    16

    A szalonnát kis kockára összevágjuk. A megfőzött, megtisztított 4 db tojással, szeletekre vágott burgonyával és a felkarikázott kolbásszal...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Az én langallóm
    25

    Az élesztőt kevés vízben, a cukorral felfuttatom. A sót a liszthez keverem. Ha az élesztő felfutott, hozzákeverem a liszthez. Annyi vizet adunk...

    • 6 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Hagyományos lecsós csirke
    8

    A csirkecombokat mossuk meg, papír kéztörlővel töröljük szárazra, majd sózzuk meg. A hagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk fel kockákra....

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >